nieuws

Aanhoudingen na schietpartij; politie bekogeld met stenen en flessen in Roel Langerakpark

Schietpartij op de Abraham van Stolkweg in Rotterdam (Bron: Media TV)
Schietpartij op de Abraham van Stolkweg in Rotterdam (Bron: Media TV)
Aan de Abraham van Stolkweg in Rotterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag een schietpartij plaatsgevonden. Twee mannen van 19 en 20 jaar oud zijn daarbij gewond geraakt aan hun armen, buik en benen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft twee verdachten aangehouden.
Kort voor middernacht hadden mensen knallen gehoord op het parkeerterrein van het Neptunus-stadion. Agenten vonden daar de twee gewonde mannen: een 19-jarige man uit Krimpen aan den IJssel en een 20-jarige Rotterdammer.
"Ter hoogte van de Mevlana Moskee zagen agenten dat vanuit het aanwezige publiek een scooter kwam aanrijden met twee opzittenden die vermoedelijk met een vuurwapen meerdere schoten afvuurden", schrijft de politie verder. Omdat de bestuurder weigerde te stoppen is er meerdere keren geschoten.
Bij de Beukelsbrug kwamen de twee ten val. Even verderop werden de twee opgepakt; een 17-jarige jongen uit Maassluis en een 16-jarige Rotterdammer.

Druk

Verslaggever Marion Keete sprak van een grote drukte rondom de plek van de schietpartij. Ze nam ook lachgas waar. "Er stonden veel jongeren achter de politielinten", vertelt Keete. "De politie heeft ze uit hun auto's gehaald. Die waren nog open met spullen erin, sleutels zaten zelfs nog in de auto."
Een grote groep omstanders is door de politie gecontroleerd. Vlakbij de plaats van de schietpartij ligt het Vroesenpark, dat zaterdagavond ontruimd werd vanwege de drukte.
Lees meer: VIDEO: Chaotische ontruiming Vroesenpark na drukte
"Veel jongeren bleven hangen omdat ze niet meer bij hun auto konden", zegt verslaggever Marion Keete. "Ze komen overal vandaan: vanuit Utrecht, Arnhem, Dordrecht. Veel van die jongeren hadden niets gehoord van de schietpartij. Zij dachten dat de knallen van de lachgas-ampullen kwamen." Veel van de jongeren zaten aan het lachgas, concludeert de verslaggever.

Onrustig

Volgens de politie was het eerder op de avond ook al onrustig in het Roel Langerakpark. Ze waren met flessen en stenen bekogeld.
Na de beschieting werd ook het Roel Langerakpark schoongeveegd. Opnieuw werden agenten bekogeld met flessen. Volgens een woordvoerder "hebben agenten geweld moeten gebruiken om de agressieve en opstandige jongeren tot bedaren te krijgen."
Korte tijd later werd er ook nog een fotojournalist geslagen.
Lees meer: Journalist geslagen in Rotterdam - Hij eiste dat ik hem filmde
Eerder op de avond werd ook al het Vroesenpark ontruimd. De politie acht het niet waarschijnlijk dat de jongeren die daar zijn vertrokken, vervolgens naar het Roel Langerakpark zijn gegaan.