nieuws

Tot acht jaar cel geëist voor woningoverval Krimpen

Justitie heeft straffen tot acht jaar cel geëist voor een gewapende woningoverval in Krimpen aan den IJssel. Een 98-jarige bewoner van de Vijverlaan werd in mei van het vorig jaar beroofd van geld en sieraden.
De man was door de woning gesleurd, vastgebonden en bedreigd met een pistool. Justitie: "Het contrast tussen het dappere slachtoffer en de lafheid en laagheid van de overvallers is groot."
De beide verdachten uit Rotterdam ontkennen. Abdessamad El K.(27) zegt dat hij zijn auto had uitgeleend die dag en niet in Krimpen is geweest. Imad F. (21) bevestigt dat. Hij had zelf wel geprobeerd in te breken aan de Vijverlaan, maar dat was mislukt. Een vriend van hem zou later wel naar binnen zijn gegaan.
Van El K. is dna in de woning in Krimpen gevonden: een handschoen met zijn sporen en op de badjas van het slachtoffer. Verder straalden zijn telefoons ten tijde van de overval een zendmast aan de Vijverlaan aan.
"Die telefoons lagen in mijn auto die ik had uitgeleend. Ik ben toch niet zo gek dat ik mijn telefoon gebruik bij een overval?"
Zijn advocaat, mr. Ficq, deed er nog een schepje bovenop. “Mijn cliënt kent het klappen van de zweep. Hij weet dat een telefoon in de zak hetzelfde is als een agent meenemen. Het is zo onwaarschijnlijk dat hij zijn telefoons meeneemt bij een inbraak, dat het aanstralen ervan juist als óntlastend moet worden gezien."
De handpalm van Imad F. zat op de voordeur van de woning. “Ik ben daar geweest, maar toen ik een anti-inbraakstrip zag, ben ik weer weggegaan.” Wie dat wel had gedaan, wilde hij niet zeggen.
De twee verdachten staan ook terecht voor andere inbraken en het bezit van harddrugs. El K. zou onder meer spullen hebben weggehaald bij zijn buren in Rotterdam. Hij noemt zichzelf een drugsdealer en is in 2013 veroordeeld voor een diefstal met geweld.
Imad F. heeft een strafblad van elf kantjes, onder meer voor bedreiging en openlijk geweld. “Ik ben een inbreker, maar ik wil schoon schip maken. En ik heb hiermee niets te maken."

Slachtoffer overleden

Het slachtoffer in Krimpen aan den IJssel is vorige maand overleden, 99 jaar oud. Namens hem is postuum een schadevergoeding van 6000 euro gevraagd.
In zijn slachtofferverklaring, die hij al had geschreven, had hij aangegeven dat het zien van een pistool hem had doen denken aan de oorlog. Tegen de overvallers had hij gezegd “Schiet maar. Ik ben al 98 jaar.” Hij woonde nog zelfstandig, maar had na de overval grote moeite om nog naar buiten te gaan en mensen te vertrouwen.
De rechter in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.