nieuws

Natuur heeft het zwaar door droogte: 'Soms zie je al bladeren vallen'

De plantsoendienst van gemeente Rotterdam mag flink aan de bak. Het is een aantal weken droog geweest in onze regio en de planten en bomen kunnen wel extra water gebruiken. "Vooral de jongere bomen hebben moeite om in leven te blijven", zegt Aad van Leeuwen van Stadsbeheer Rotterdam.
Zo worden de bloemen en planten bij het Erasmus MC wat meer besproeid. "Nou is het wel zo dat we deze plekken met bijzonder groen wat vaker water geven", nuanceert Van Leeuwen. "Omdat deze plekken mooi van kwaliteit moeten blijven. In deze droge periode gaan we extra hier langs."
Weerman Ed Aldus benadrukte donderdagochtend op Radio Rijnmond ook dat jonge bomen water nodig hebben. "Want ze hebben geen groot wortelstelsel", legt hij uit. De oudere bomen zitten met hun wortels al dieper in de grond. Over het gras hoeven mensen zich geen zorgen te maken, zegt Aldus. "Als morgen de buien vallen, dan is het gras zaterdag al groener. Zo snel kan het herstellen, ook als het gras geel is."
"Maar het is inderdaad een heel droog voorjaar en tot nu is de droogte opgelopen tot 180 liter per vierkante meter", licht onze weerman toe. "Het zal twee maanden moeten regenen om de droogte op te lossen, maar dat gaat niet gebeuren. Als we kijken naar de regio Rijnmond, dan is mei de droogste maand sinds het begin van de metingen in 1974 en staat de huidige lente op de vierde plek. Het is dan ook uitermate droog en zo vroeg droog in het seizoen is het nog nooit geweest."
Van Leeuwen zegt dat op sommige plekken in Rotterdam het groen in leven moet worden gehouden. Uiteindelijk moet het groen zelfstandig kunnen leven en gebruik kunnen maken van het grondwater. "In de zomer zakt het grondwater altijd verder weg, maar dat is nu extremer", legt Van Leeuwen uit.
Alleen dichtbij de oevers kunnen de planten zich beter in stand houden. Maar alle planten hebben het moeilijk, zegt Van Leeuwen: "Soms zie je de bladeren al van de planten vallen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl