nieuws

Onduidelijkheid over zwangerschap ijsbeer Tania

ROTTERDAM - Is ijsbeer Tania nou zwanger of niet? In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam wordt met spanning afgewacht tot het moment dat daar duidelijkheid over komt. Via een webcam kunnen verzorgers en bezoekers volgen wat er gebeurt met ijsbeer Tania.
Een ding is in ieder geval zeker: Tania en Eric, het ijsbeermannetje, hebben wel hun best gedaan. Vorig voorjaar, toen ze kennismaakten, was het liefde op het eerste gezicht. Maar of Tania bevrucht is geraakt, is volgens verzorger Stefan Timmermans moeilijk te zeggen: "IJsberen hebben wat heet een verlate implantatie. Het eitje kan zich pas maanden na de dekking gaan ontwikkelen, wanneer de beer in winterslaap gaat."
"Meestal worden kleine ijsbeertjes nog voor Kerst geboren", vervolgt de verzorger. "Dat Tania nu, halverwege januari, nog niet geworpen heeft, zou er dus op kunnen wijzen dat er geen baby op komst is. Maar zolang ze winterslaap houdt, zijn de kansen nog niet verkeken."
Jonge ijsbeertjes zijn razend populair. De kleine Knut, die drie jaar geleden werd geboren in de Berlijnse Zoo, haalde zelfs het wereldnieuws. Zijn aaibaarheidsfactor was dan ook wel heel erg hoog: hij werd verstoten door zijn moeder en door een verzorger opgevoed.
Maar voorlopig kunnen de verzorgers van Diergaarde Blijdorp dus niks anders doen dan de webcam nauwlettend in de gaten houden.