nieuws

Ten minste twee aangiftes tegen Rotterdamse politie voor discriminatie en mishandeling tijdens chaotische nacht in parken

Er zijn twee aangiftes gedaan tegen de Rotterdamse politie voor mishandeling en discriminatie. De politie houdt rekening met meer aangiftes. Een vrouw van 23 vertelt op sociale media over de manier waarop ze afgelopen zondag werd gearresteerd in het Roel Langerakpark in Rotterdam-Noord.
In dat park werd de politie bekogeld met stenen en flessen na een schietpartij. Naar aanleiding daarvan en drukte in het Vroesenpark in Noord besloot burgemeester Aboutaleb drie parken in Rotterdam 's avonds te sluiten.
De aangiftes zijn gedaan op basis van een video die rondgaat op sociale media en die werd gemaakt door het nichtje van de vrouw die nu haar verhaal doet.Lees meer: Burgemeester Aboutaleb sluit 3 Rotterdamse parken in de avond en nachtLees meer: Aanhoudingen na schietpartij: politie bekogeld met stenen en flessen in Roel Langerakpark

Picknicken

De vrouw beschrijft op Facebook wat ze meemaakte toen ze in het park aan het picknicken was met familie. Zo werd ze tegen de grond gedrukt door drie agenten, zegt ze.
"Onderweg terug van de wc zie ik de mannelijke agent mijn zusje duwen met een wapenstok. Ik word gestopt door een derde agent die mij blokt met de fiets, waardoor ik niet verder kon lopen. Ik schreeuwde dat hij mijn zusje met rust moest laten."
"De agent gaf mij hierna een harde duw met zijn fiets, waarna verschillende agenten mij meerdere malen sloegen met hun wapenstok. Mijn nicht wordt meerdere malen op de grond geduwd en geschopt. Vanaf dit moment is het volledig geëscaleerd."

'Racistisch getinte opmerkingen'

Nadat ze door drie agenten tegen de grond is gewerkt, wordt ze naar een politiebusje gebracht. "Meteen werd naar mijn keel gegrepen", valt te lezen op haar Facebook-pagina. Ondertussen werden haar zusje en nichten het park uitgestuurd.
"Dit ging gepaard met racistisch getinte opmerkingen zoals 'opkankeren aap' en nogmaals met grof geweld." De vrouw werd na 21 uur vast te hebben gezeten, vrijgelaten.

Politie: vrouw mishandelde agent

De politie zegt in een verklaring dat de vrouw zelf schold en een agent mishandelde.
"Zoals bekend was het zaterdagavond nogal hectisch in het park, er was informatie over een grote samenkomst en de politie was zichtbaar aanwezig. Mensen werd gevraagd het park te verlaten, zo ook degene die nu in dit filmpje te zien is. Aan deze vordering van de politie gaf zij geen gehoor. Vervolgens nam zij een dreigende houding aan richting de agenten."
"Een agent op de fiets zijn helm is kapot geslagen terwijl hij hem nog droeg." Ook hebben agenten schaafwonden en kapotte kleding overgehouden aan het incident.
De vrouw moet zich in augustus verantwoorden op een zogeheten taakstraf-OM-zitting en hoort dan of ze straf krijgt.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier