nieuws

#RedScapinoBallet: Oudste Nederlandse dansgezelschap start petitie voor financiële steun

© Archief
Het Scapino Ballet is een petitie gestart om toch rijkssubsidie te kunnen blijven ontvangen. De Raad voor Cultuur adviseerde vorige week om die subsidie voor het Rotterdamse dansgezelschap stop te zetten. De petitie, onder de noemer #RedScapinoBallet, staat sinds maandagmiddag online.
De jaarlijkse subsidie voor het dansgezelschap bedraagt 1,7 miljoen euro. De Raad voor Cultuur adviseert nu om die bijdrage niet langer aan het Scapino Ballet te geven. Reden voor het negatieve advies is dat het gezelschap niet vernieuwend genoeg meer zou zijn.
Lees meer: Scapino Ballet verrast door schrappen subsidie: 'Voelt als een mes in de rug'
"Scapino speelt in vrijwel alle steden in Nederland en bereikt daarmee een heel groot publiek. Ook zorgt Scapino voor vernieuwing in de dans omdat het de meeste kansen biedt aan jonge dansers en choreografen. Scapino mag niet verdwijnen", schrijft het gezelschap bij de petitie.
Voor jonge dansers in Nederland is dansen bij Scapino misschien wel het meest begeerlijke en het hoogst haalbare. Dat zegt zowel Danny Boom (voormalig winnaar So You Think You Can Dance) en de Rotterdamse acteur, presentator en danser Jan Kooijman. Beiden droomden ooit ervan om deel te mogen uitmaken van Scapino. Hun droom kwam uit en nu zien ze hoe een negatief advies van de Raad van Cultuur het voortbestaan van het bijna 75 jaar oude Scapino Ballet bedreigt.
Lees meer: 'Ga niet een gezelschap dat zo goed is de nek omdraaien'
Ook andere professionals hebben hun verbazing geuit, zoals Ted Brandsen (directeur Nationale Ballet), Marne van Opstal (Nederlands Dans Theater) en de wereldberoemde choreograaf Jiří Kylián. "Ondenkbaar", zegt hij. "Scapino is een van de leidende Europese dansgezelschappen. Hun creativiteit en innovativiteit heeft de hele danscultuur in Nederland beïnvloed."