nieuws

Expert: Jeuk is voor dieren net zo vervelend als voor ons

Het is weer de tijd van het jaar waarin allergieën opspelen. Wie last heeft van hooikoorts weet er alles van. Ook dieren kunnen allergisch zijn. "En jeuk is voor dieren net zo vervelend als voor ons", verzekert dierenarts John de Deugd uit Ridderkerk.
De allergische reacties bij huisdieren zijn onder te verdelen in acute en chronische. "Bij acute reacties moet je denken aan een insectenbeet van bijvoorbeeld een wesp. Of als je dier iets gegeten heeft waar hij niet tegen kan," legt De Deugd uit.

Jeuk en diarree

Chronische reacties hebben vaak te maken met voedingsallergieën waardoor de huid gaat jeuken en je huisdier diarree kan krijgen. "Maar denk aan allergische reacties door prikkels uit de omgeving", zegt de dierenarts. "Door huisstofmijt, pollen, grassen, bomen, struiken, planten en vooral niet vergeten de vlo".
De verschijnselen van allergie bij honden en katten lijken op die van de mens. "Bij acute allergische reacties zie je vaak zwellingen van ogen of het hoofd, roodheid, blaasjes, jeuk en benauwdheid".

Vlooien

Bij een chronische reactie is het vooral jeuk. De Deugd: "Meestal op de kop, bij de oren en rond de pootjes. En bij vlooien op de achterkant van het lichaam. Omdat het dier vaak krabt, zie je ook korstjes, haaruitval en ontstekingen".
Maar geef je huisdier niet gelijk medicijnen. "Zoek eerst eens uit wat voor soort allergie het is. Met bloed- of huidtesten. En dan kun je eventueel nog medicijnen gebruiken om de jeuk te stillen".