nieuws

Man aangehouden voor oplichting via webshops

Archieffoto politie
Archieffoto politie © Rick Huijzer
In een onderzoek naar grootschalige oplichting met dure merkkleding is een 27-jarige man gearresteerd. Hij werd maandag aangehouden in de Rotterdamse Provenierswijk.
De man wordt verdacht van oplichting en witwassen. Hij gebruikte meerdere webshops waarop bekende merkkleding te koop werd gezet. Met misleidende acties zou hij tienduizenden euro’s binnen hebben geharkt. Meer dan honderd slachtoffers uit het hele land deden aangifte, nadat ze bestelde spullen niet geleverd kregen.
De politie heeft ook een 25-jarige vrouw uit Schiedam en een 27-jarige man uit Hoogvliet aangehouden die van betrokkenheid bij de zaak verdacht worden.
Jassen, tassen en schoenen van absolute topmerken met kortingen tot wel 70 procent. Met zulke acties verleidde de 27-jarige verdachte afgelopen jaren tot het maken van bestellingen op allerlei professioneel ogende websites zoals merken-sale.nl en originalbrandsoutlet.nl. Maar na betaling van vaak honderden euro’s kregen de klanten, veelal jongeren die hun zuurverdiende spaargeld overmaakten, meestal niets geleverd.
De politie startte vorig jaar, nadat er in korte tijd meer dan honderd aangiftes waren binnengekomen bij onder meer het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting, een onderzoek. Rechercheurs brachten onder meer de vele (buitenlandse) bankrekeningen en websites in kaart waarvan de man gebruik maakte en die hij onder meer op naam liet zetten van de 25-jarige vrouw uit Schiedam. De 27-jarige man uit Hoogvliet wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij het opzetten van de frauduleuze websites.