nieuws

Henk Fraser hersteld van corona: 'Acht kilo afgevallen en behoorlijke angst gehad'

Henk Fraser is blij dat hij weer gezond op het trainingsveld staat. De trainer van Sparta werd halverwege maart geveld door het coronavirus. "Het is het zwaarste dat ik ooit heb meegemaakt. Ik heb twee dagen behoorlijke angst gehad", geeft hij aan.
De 53-jarige Fraser heeft er naar eigen zeggen weken last van gehad. "Ik las dat het bij Jari Litmanen vier weken duurde. Bij mij was het een goede drie weken. In eerste instantie was het gewoon koorts. Ik had zelfs nog een meeting bij Sparta. Toen heb ik Henk van Stee gebeld en gelukkig achteraf ben ik niet gegaan."

Druk op borst

In eerste instantie maakte hij zich niet veel zorgen. "Bij koorts denk je nog: het kan een griepje zijn. Later komen er al die andere zaken bij. Zoals hoofdpijn... Ik heb nog nooit zo'n hoofdpijn meegemaakt. Ik las eerder al dat het voelde alsof je een knietje in je rug krijgt. Dat was zo bizar, die druk op je rug en de druk op je borst."
Het lijkt alsof alle kracht uit je lichaam gaat
Henk Fraser
De trainer van Sparta voelde zich dus twee dagen lang heel erg zwak, maar is uiteindelijk niet in het ziekenhuis geweest. "Wel onder controle van onze arts. Natuurlijk ben je bang. Je voelt de benauwdheid en de druk op je borst. Het lijkt alsof alle kracht uit je lichaam gaat."
Ook zijn familie om hem heen maakte zich zorgen, al hebben zij zelf weinig klachten ervaren. "Mijn dochter schrok wel natuurlijk. Ik ben een kilo of acht afgevallen. Het is heel pittig. Ik probeer nu zo voorzichtig mogelijk te zijn omdat ik ook niet kan inschatten hoe ik het opgelopen heb."

Onderschat

Fraser stond iedere dag op het veld en was in goede conditie. Toch was hij vatbaar voor het virus. "Misschien ben ik niet zo fit en ziet het er beter uit dan het daadwerkelijk is'', grapt de oud-voetballer van Feyenoord. "Nee, je weet niet wat je overkomt. Ik denk dat ik het ook wel onderschat heb. Je bent er niet echt bewust mee bezig."
Inmiddels heeft de regering al diverse versoepelingen doorgevoerd. Toch wil Fraser benadrukken dat iedereen op moet blijven passen. "Ondanks dat het aan de betere hand lijkt te zijn, kan ik alleen maar zeggen: ga er niet te nonchalant mee om. Je moet het niet onderschatten. Ik hoop dat ik, en al is het één procent, kan beïnvloeden. Het was absoluut geen pretje."
Fraser is al weken volledig hersteld. "Al een maand of anderhalf is alles weer normaal zoals het was. Ik heb een tijdje lopen klungelen met mijn longen. Ik houd me aan de regels zoals iedereen. En nog iets voorzichtiger, want je weet waar je over praat."