nieuws

Actiegroep bekladt beeld Piet Hein en gevel Witte de With in Rotterdam

Een actiegroep heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op een aantal plekken in de stad verf gespoten op standbeelden en gebouwen in Rotterdam. Op de gevel van kunstcentrum Witte de With aan de Witte de Withstraat staan rode handafdrukken. Op het Piet Hein-standbeeld in Rotterdam-Delfshaven staan de woorden 'Killer' en 'Dief'.
De actiegroep noemt zich Helden van Nooit en heeft op Facebook een - inmiddels verwijderde - verklaring geschreven voor hun actie. Wat de actiegroep betreft zijn Nederlandse zeevaarders nooit helden geweest. Ze eisen de verwerping van "onterechte 'helden'".
Museumschip Halve Maen heeft donderdagavond na de bekladding preventief de VOC-vlag en Geuzenvlag naar beneden gehaald. De vlaggen wapperen vrijdag ook nog niet.

Verheerlijking

De rode handen staan volgens de groep voor het koloniale geweld van Witte de With. De groep zegt voort te borduren op de Black Lives Matter demonstraties, tegen de verheerlijking van de periode dat Nederland landen veroverde, slaven verhandelde en kunst roofde.

Pim Fortuyn

Ook heeft de actiegroep zwarte tape aangebracht op het standbeeld van Pim Fortuyn. Het borstbeeld werd eerder beklad, na de demonstratie tegen racisme in Rotterdam, vorige week woensdag. Toen was het woord 'racist' op de sokkel gespoten. De gemeente heeft het beeld laten schoonmaken en aangifte gedaan van de bekladding.
Kunstcentrum Witte de With beloofde in 2017 de naam al te veranderen, na een eerdere discussie over dit onderwerp. Tot nu toe is dit niet gebeurd. Lees meer: Kunstcentrum Witte de With mag 'foute zeeheld' uit naam schrappen
Leefbaar Rotterdam stelt vragen over de bekladding aan het College van Burgemeester en Wethouders. Wethouder Wijbenga gaat aangifte doen van de bekladdingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl