Drie Rotterdamse ambtenaren op staande voet ontslagen vanwege corruptie

De gemeente Rotterdam heeft drie ambtenaren per direct de laan uitgestuurd. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling en fraude. Vier andere ambtenaren zijn voorlopig geschorst, zegt wethouder Arjan van Gils van Financiƫn vrijdag.

Aanleiding voor de strafmaatregelen zijn twee meldingen begin juni van de Rijksrecherche. Die heeft in 2018 uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke fraude bij de dienst Stadsbeheer die verantwoordelijk is voor de buitenruimte in de stad, waaronder openbare werken, afval wegen en de Maastunnel.

Het jaar daarop deed de gemeente intern aanvullend onderzoek. Naar aanleiding daarvan werden al twee ambtenaren oneervol ontslagen. De zaak is nooit naar buiten gebracht. 

Ook nu meldt Van Gils niet wat er precies aan de hand is. Wel heeft de gemeente naast het ontslag eerder al de relatie met betrokken externe partijen verbroken, aldus de wethouder. 

Na de melding van de Rijksrecherche kwamen nog eens zeven ambtenaren in beeld als verdachten. Afgelopen maandag is naar hen een zogeheten integriteitsonderzoek ingesteld. "Ze zijn mogelijk betrokken bij ambtelijke corruptie, onder andere door het aannemen van giften."

Vier ambtenaren zijn een dag later geschorst. "De drie ambtenaren waarover de zwaarste en meest duidelijke bevindingen in de memoranda geuit worden, zijn direct opgeroepen voor een toelichtend gesprek. Zij zijn op staande voet ontslagen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: