nieuws

Basisschool heeft handenwasstraat: 'Het duurt maar een minuut voordat de hele klas schone handen heeft'

Het is voor scholen best aanpoten om er in coronatijd voor te zorgen dat de kinderen allemaal schone handjes hebben. CBS Smitshoek Riederhof, een basisschool met 550 leerlingen in Barendrecht, heeft hier een handige oplossing voor: een handenwasstraat.
Over het schoolplein verspreid staan makkelijk te verplaatsen buizen, waaraan zeven kinderen tegelijkertijd hun handen kunnen wassen. Lang hoeft dat niet te duren. De leraar drukt op een knopje, waarna het water via een tuinslang uit de kraan komt. Na 25 seconden stopt de stroom weer en zijn de volgende kinderen aan de beurt. Het duurt daarom maar een minuutje voordat de hele klas schone handen heeft. De kinderen krijgen na de wasbeurt een papieren handdoekje om hun handen af te drogen.
Directrice Marieke Zijderveld is enorm trots om als school voorop te lopen met de wasstraat. "Het is de kracht van eenvoud", zegt ze. Wat haar betreft is de mobiele handenwasstraat een blijvertje, ook na de coronacrisis. "Normaal gesproken gebruikten we hier voorafgaand aan het eten altijd van die handgel. Maar dit is natuurlijk veel praktischer."
​​​​​De Barendrechtse wasstraat is gemaakt door Gert-Jan 't Hart. Deze handige echtgenoot van een lerares legt normaal zonnepanelen op daken. Maar nu heeft hij op verzoek van de basisschool een uitstapje gemaakt.
Gert-Jan heeft de wasstraat gebouwd met frames van zonnepanelen, een rioolbuis en tuinsproeiers.
Creatieve ondernemers uit Soest hebben de originele wasstraat bedacht en ontwikkeld. Deze straat is ook aan te schaffen door scholen.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl