nieuws

'Hofplein moet iconisch plein met gras en bomen worden'

Artist impression van de plannen voor het Hofplein
Artist impression van de plannen voor het Hofplein
Rotterdam wil aantrekkelijke plekken in de stad maken waar bewoners en bezoekers kunnen bewegen, recreëren en elkaar ontmoeten. Het stadsbestuur heeft daar 233 miljoen euro voor over, is woensdag bekendgemaakt.
Het Hofplein moet bijvoorbeeld veranderen in een “iconisch plein” met meer gras en bomen. Daaromheen rijdt het autoverkeer. De trottoirs richting de binnenstad worden breder.
De Westblaak moet een grote boulevard worden. Het aantal rijbanen wordt verminderd en die ruimte wordt voor voetgangers, fietsers en recreanten. Bij station Rotterdam-Alexander moet meer groen komen en plekken voor bankjes.
Andere locaties zijn het Hofbogenpark, het park Maashaven, de verbouwing van het Schouwburgplein, Rijnhavenpark en het Rivieroeverpark Feyenoord.
Ook zal de komende vier jaar er meer geld vrijkomen voor het versterken van de cultuur. Het gaat om zo’n 7,5 miljoen euro per jaar. Het merendeel daarvan wordt gebruikt voor het verbeteren van de salarissen van medewerkers in de culturele sector.
Het resterende geld gaat onder andere naar huisvestingskosten van De Doelen en Theater Zuidplein.
Wethouder Said Kasmi: “Kunst, cultuur en erfgoed maken Rotterdam levendig, veerkrachtig en uitnodigend. En aantrekkelijk om te wonen en te werken. Met deze investeringen maken we definitief een inhaalslag op een bezuiniging van het verleden”.

Omscholing

Het stadsbestuur gaat ook plannen maken om Rotterdammers zonder werk om te scholen voor beroepen waar krapte of groei is. Voor de Energietransitie worden een aantal plannen naar voren gehaald en/of uitgebreid. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van woningen. Deze investeringen leveren volgens wethouder Bonte ook veel banen op.
De gemeente wil dat het Rijk, het Rotterdams bedrijfsleven, de waterschappen, de corporaties en de kennisinstellingen de komende jaren mee zullen doen aan het herstelprogramma en dus flink gaan investeren.