nieuws

Rotterdamse ontwerpers verven kleding voor sportmerk PUMA

Het is de droom van heel wat fashionistas: aan de slag mogen voor een wereldberoemd merk. De Rotterdamse ontwerpers Laura Luchtman en Ilfa Siebenhaar werken samen met PUMA om duurzame technologieën toe te passen bij het verven van kleding.
Toen het sportmerk, dat onder andere heeft samengewerkt met ontwerper Alexander McQueen, contact met hen zocht, waren ze meteen dolenthousiast. "Dit is voor ons super bijzonder. Toen PUMA ons benaderde dachten we van: hoe hebben ze ons gevonden? En waar zijn ze naar opzoek?", vertelt Luchtman enthousiast.

PUMA x Living Colour

De Rotterdammers zijn in 2016 begonnen met het Living Colour project, dat inmiddels is afgerond. Ze hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van bacteriën bij het verven van kleding. "We hebben veel exposities en persaandacht gehad. PUMA heeft over ons gelezen. Zij exposeerden tijdens de Milaan Design Week met biodesign en zo kwamen we met elkaar in contact."
Samen met PUMA willen ze aan de wereld laten zien hoe sportkleding op een meer duurzame manier kan worden geverfd. "Normale natuurlijke verf is niet geschikt voor het verven van synthetische kleding, en sportkleding is veelal synthetisch".
De productie van kleding heeft een grote impact op het milieu, en dit moet volgens Luchtman worden verminderd. "Er wordt gekeken naar hoe we minder gebruik kunnen maken van chemische verf. Dit is namelijk schadelijk voor de gezondheid van mensen die hiermee werken en ook voor milieu."

Verven met bacteriën

Hoe werkt dit dan, kleding verven met bacteriën? "De bacteriën fermenteren voedingsstoffen tot pigmenten. En hiermee wordt het textiel geverfd." Ze werken met drie verschillende bacteriesoorten, ieder zorgt voor een andere kleur. "De een produceert een donkerblauw paarse kleur, de ander geel en de derde bacterie zorgt voor rood. Maar, voor PUMA gebruiken wij met name de donkerblauw paarse kleur."
De bacteriën worden op het textiel gekweekt, waarbij het tegelijkertijd wordt geverfd. "We werken met levende bacteriën, dus we zijn afhankelijk van hoe ze groeien. Alles is uniek. De natuurlijke groeipatronen zijn heel duidelijk te zien."

Grondleggers

Deze manier van werken is heel speciaal. De Rotterdammers zijn verantwoordelijk voor de allereerste sportcollectie, ooit, die is geverfd met bacteriën. Maar, meteen naar de winkel rennen om zo'n bijzonder kledingstuk aan te schaffen, heeft nu nog geen zin. "Het is nog niet te koop. Het verfproces is op grote schaal niet mogelijk. Alles gaat met de hand."
Ze hebben een conceptuele collectie ontworpen, bestaande uit zes kledingstukken: "een driekwartsbroek, een retro runningshorts, een tanktop, een basketball jersey die als jurk gedragen kan worden, een trainingsjack en een windjacket. En hiernaast hebben we ook nog schoenen geverfd." Een bijzonderheid: de dames mochten hiervoor iconische stukken uit het archief van PUMA halen.
De resultaten zijn te zien in het project 'Design to Fade'. "We zijn achter de schermen bezig met wat we hiermee nog meer kunnen." Maar Luchtman benadrukt: "We zijn zelf niet op zoek naar opschalen tot industriële schaal."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl