nieuws

Proces terreurverdachten: hoogste eis tegen Rotterdammer die agenten wilde doden

Anti-terreuractie in de Junostraat in Rotterdam
Anti-terreuractie in de Junostraat in Rotterdam
Justitie eist celstraffen tot 20 jaar tegen een groep terreurverdachten voor het voorbereiden van een grote aanslag in ons land. De hoogste eis van 20 jaar was voor een man uit Rotterdam die bij zijn arrestatie met een vuurwapen agenten probeerden te doden. Twee andere verdachten uit Rotterdam en Vlaardingen hoorden respectievelijk 15 en 13 jaar tegen zich eisen.
Tegen een man uit Arnhem, de hoofdverdachte, werd 18 jaar cel geëist. Hij zou de vijf andere leden van de terreurgroep hebben geronseld. De zes werden eind september 2018 opgepakt in Arnhem en Weert.
De huizen van de Rotterdammers en Vlaardinger werden die dag, 27 september, volledig uitgekamd door anti-terreureenheden. Bij de verdachten werden vijf vuurwapens gevonden. Justitie zegt te hebben ingegrepen na maanden onderzoek naar een groep rond de hoofdverdachte, een Iraakse man uit Arnhem. De mannen zijn tussen de 21 en 34 jaar oud. Lees meer: Grootste terreurproces in jaren wordt afgebroken door technische storing

Grote aanslag

Volgens de officier van justitie is Nederland ontsnapt aan een grote aanslag. "Dit is zonder twijfel de ernstigste zaak van de afgelopen jaren. Een aanslag van het formaat Parijs." Het OM stond stil bij de 131 mensen die op 13 november 2015 vermoord werden in de Bataclan. "Die littekens zullen nooit genezen. Het waren monsters in Parijs en deze mannen wilden in hun voetsporen treden."
Justitie vermoedt dat de groep niet van plan was levend weg te komen. "Ze bereidden allen het eind van hun leven voor. Ze zouden een ongekend aantal slachtoffers hebben gemaakt en waren van plan de Nederlandse manier van leven hard te raken. Daarom zijn zeer zware gevangenisstraffen onvermijdelijk."

Gay Pride

De mannen hadden volgens justitie de Gay Pride, een nachtclub of een legerbasis als doelwit. De officier van justitie toonde in zijn urenlange betoog nieuwe beelden en audiofragmenten van de mannen.
Te zien was hoe ze in een vakantiehuisje in Weert van een infiltrant onklaar gemaakte wapens en bomvesten krijgen en ermee trainen. Een van de verdachten kust in het filmpje zijn kalasjnikov en noemt deze "zijn sleutel tot het paradijs". Het zijn huiveringwekkende beelden, zegt de officier van justitie.
De advocaten van de verdachten houden volgende week hun pleidooi. De rechtbank doet dan op 10 juli uitspraak.