nieuws

Theater het Kruispunt puzzelt, experimenteert en laat maatregelen niet domineren

Ook theater het Kruispunt in Barendrecht heeft het lastig. Van de vijfhonderd plaatsen in de zaal, mogen er per voorstelling maar dertig bezet zijn. Directeur Irene Pronk heeft zorgen, maar kijkt positief naar de toekomst: "Vanaf september ga je dingen in het theater zien, die je nog nooit eerder hebt gezien."
In het Kruispunt wordt druk geëxperimenteerd met het nieuwe werken: zij gingen van vijfhonderd bezoekers naar dertig. "Je wilt mensen een veilig gevoel geven. En het mooiste compliment kwam van een vrouw die zei: 'Ik durf niet naar de supermarkt, maar wel naar het theater'."
Om mensen dat veilige gevoel te geven, houden ze zich bij het Kruispunt aan een aantal regels. "Iedereen moet online zijn kaartje kopen. Daar moet je ook een vragenlijst invullen. En we vertellen online al aan wat voor regels wij ons houden", vertelt Pronk.

Geen stijve bedoening

Om te zorgen dat het geen stijve bedoening wordt, blijft het theater gastvrij. "Als onze bezoekers hier zijn, begroeten we ze met een grote glimlach, om de maatregelen niet te veel te laten domineren. Dat het net lijkt alsof er niets aan de hand is."
In het theater wordt niet gewerkt met gekleurde hesjes en mondkapjes. "Wij zijn een heel gastvrij theater, maar die maatregelen vinden wij niet gastvrij. Wij zorgen fysiek voor voldoende afstand en denken dat het belangrijk is om er als normale mensen te zijn voor onze gasten."

Twee weken werk voor één avond aan omzet

Afgelopen weken behaalde het theater dezelfde omzet als ze normaal in een avond doen. "We zijn totaal niet kostendekkend, maar dat weerhoudt ons er niet van leuke dingen te organiseren zolang het kan."
Pronk is hard aan het werk om subsidie te krijgen vanuit de lokale en regionale politiek. "Wij krijgen geen landelijke subsidie. Wij zijn afhankelijk van gemeentelijke subsidie, kaartverkoop en commerciële verhuur. Maar het ziet er niet naar uit dat wij wat krijgen. Vooralsnog blijven de kassen van gemeentes leeg."

'Wat je nog nooit eerder hebt gezien in het theater'

Vanaf juli mag het theater weer honderd mensen per voorstelling verwelkomen. "En dat gaan we dus ook doen met films en activiteiten voor jongelui."
Vanaf september start voor zover mogelijk de normale programmering weer. "Die maak ik altijd al in oktober, dus ik ben nu alles opnieuw aan het regelen. Maar producenten zijn gaan puzzelen en denken. En wat er vanaf september te zien gaat zijn, heb je nog nooit eerder gezien."

Tot het eind van het jaar

Vanaf die tijd hopen ze ook meer bezoekers te mogen ontvangen. "Wij kunnen dit volhouden tot het einde van het jaar, daarna valt het doek. En zelfs vanaf september worden we kostendekkend en gaan we geen cent winst maken. Wij hopen daarom op een tikje meer versoepeling."