nieuws

Tropenrooster voor schapen in de Biesbosch

Het is warm en dat maakt het soms lastig om je hoofd koel te houden. Maar ook voor schapen zijn het tropische dagen. De kudde van herder Huug Hagoort uit Ottoland heeft daarom een tropenrooster. "Lekker rustig aan!"
Een kudde van zo'n driehonderd schapen wandelt dinsdag door de Dordtse Biesbosch. De schapen zijn al vroeg in de natuur te vinden. Zodra het licht is, kunnen ze beginnen met wandelen.
In de middag houden ze een kleine siësta onder de bomen. In de namiddag trekt de kudde er weer op uit tot dat de zon onder gaat.
Alles gaat in een rustig tempo om er maar voor te zorgen dat de schapen het hoofd koel houden. "Vooral voor de oudere schapen is dit weer zwaar", vertelt herder Huug.

Dikke vacht

Wat opvalt aan de schapen is dat ze een dikke vacht hebben. Maar juist door die jas van wol raken ze niet oververhit. De extra laag zorgt voor isolatie.
Huug geeft uitleg: "Het is hetzelfde effect als dat je nooit naar het naturistenstrand gaat en je gaat daar met dit weer liggen. Dan word je zo rood als een kroot."
Scheren in de zomer is dus een heel slecht idee. "Als je ze nu zou scheren en je jaagt ze met dit weer naar buiten, verbranden ze waar je bij staat."
Rustig aan doen, werkt het beste tegen de tropische dagen. Ook voor de ervaren 71-jarige herder. "Ik ben zelf ook niet van de stress dus dat komt goed uit!"