nieuws

Justitie eist 18 maanden cel en tbs 'light' tegen trouwstoetmepper

Tegen de man die vorig jaar op de Westzeedijk in Rotterdam een agent knock-out sloeg, is achttien maanden celstraf en tbs met voorwaarden geëist. Dat laatste betekent dat hij behandeld wordt in een kliniek, maar niet 24/7 in een gedwongen kader. Justitie wil verder dat hij alsnog een jaar de gevangenis in gaat voor een eerder delict, waarvoor hem een voorwaardelijke straf was opgelegd.
Sahid B. reed op 30 augustus 2019 mee in de overlastgevende trouwstoet van zijn zus. Er werd getoeterd, verkeer werd geblokkeerd. Politieman Gert Jan de Jonge had de karavaan daarom stilgezet. Toen de zwager van de verdachte zich verzette tegen zijn arrestatie, ging B. door het lint. "Mijn zwager werd niet alleen geboeid, maar ook bij de keel gepakt. Toen heb ik De Jonge een stomp gegeven."
B. (26) zat al een paar maanden niet goed in zijn vel en blowde veel, verklaarde hij donderdagmiddag voor de Rotterdamse rechter. Het was de eerste keer dat de verdachte een verklaring aflegde. Tijdens eerdere verhoren bij de politie deed hij er het zwijgen toe.
Volgens de verdachte was het niet zijn bedoeling om geweld te gebruiken. "Maar zo ben ik. Ik kan er niets aan doen. Ik word dan te boos. Ik wilde de situatie stoppen, want mijn zwager had niks gedaan."

Tot tien tellen

Of B. wel vaker zo reageert?, wilde de rechter weten.
B: "Ja, soms. Ik weet hoe ik zelf ben."
Rechter: "U heeft eerder jeugd-tbs gehad. U zou geleerd moeten hebben tot tien te tellen."
B: "Het lukte niet."
De verdachte zag later op tv welk letsel hij De Jonge had toegebracht. "Dat is niet best."
De agent, die na de stomp op zijn hoofd enige tijd bewusteloos op de Westzeedijk lag, kan nog steeds niet volledig werken. Hij heeft rug- en nekklachten, en moeite met geluiden en concentratie. Zijn advocaat eist daarom 3600 euro smartengeld en 1640 euro voor gemiste toeslagen. Lees meer: Rotterdamse agent heeft een les voor familie trouwstoetmepper
B. dook nadat hij De Jonge een stomp had gegeven onder. Een paar weken later werd hij gearresteerd bij zijn vriendin in het Utrechtse dorp Lopik. De politie trof hem daar aan onder een bed.

Onmacht

De verdachte nam de benen, omdat hij voorzag dat hij door het geweld op de Westzeedijk een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van twaalf maanden zou moeten uitzitten.
Over de 26-jarige B. zijn intussen al 27 rapportages uitgebracht. Trefwoorden daarin zijn: laag IQ, impulsief, anti-sociaal, cannabisverslaving. Met een psychiater heeft hij niet willen praten. Want? "Die verklaren je voor gek."
Volgens de reclassering, die hem eerder met matig succes begeleidde, was B. het best af in een tbs-kliniek. De psychologe, met wie hij wél contact had, zag begeleid wonen op het terrein van een kliniek als de beste optie. "Hij geeft blijk van goede wil. Het is veel onmacht bij hem."
"We mogen ook de hand in eigen boezem steken", vervolgde ze. "Hebben we deze jongen wel de juiste hulp geboden?"
De jeugd-tbs heeft volgens haar al geholpen. "Hij kende eerst geen normen en waarden, zwierf over straat."

Racist

Agent De Jonge maakte in de rechtszaal gebruik van zijn spreekrecht. "Je liet me liggen", zei hij tegen B. "Jij niet alleen, ook je familie. Welke mensen laten iemand hulpeloos liggen en gaan dan feest vieren? Je bent opgegroeid in een familie die de samenleving bewust tegenwerkt. Je moeder moest lachen om het gebeuren. Ik ben zelfs racist genoemd. Wat was er gebeurd als je in een fatsoenlijke familie was opgegroeid?"
Justitie zal in deze zaak ook familieleden van B. voor de rechter brengen, ondermeer voor het frustreren van het politieonderzoek.
Lees meer: Liveblog: Trouwstoetmepper voor de rechter

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl