nieuws

Invallen inspectie in onderzoek naar fraude van geld voor inburgeringsonderwijs

© Adobe Stock
De recherche van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft donderdag invallen gedaan in bedrijfspanden en woningen in onder meer Rotterdam en Barendrecht. Zes mannen en een vrouw worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen van overheidsgeld dat bedoeld was voor inburgeringsonderwijs.
Bij de invallen is beslag gelegd op administratie, enkele tienduizenden euro’s contant geld, drie auto’s, waardebonnen en bankrekeningen.
De recherche vermoedt dat drie taalscholen valse facturen naar DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) hebben gestuurd. Taalscholen kunnen immigranten helpen met het behalen van hun inburgeringsexamen. De leerlingen kunnen voor de kosten van de lessen een lening van maximaal tienduizend euro vragen bij DUO. De taalscholen dienen de facturen in bij DUO en deze betaalt vervolgens de scholen uit.

Meer uren gedeclareerd

De taalscholen hebben waarschijnlijk meer uren bij DUO gedeclareerd dan daadwerkelijk les werd gegeven. Ook wordt vermoed dat de taalscholen cursisten blanco contracten hebben laten ondertekenen zodat de contracten aangepast konden worden.
Bij inschrijving boden de taalscholen de cursisten contant geld of een cadeaubon van een elektronicawinkel. Sommige leerlingen volgden daadwerkelijk les. Anderen volgden alleen in het begin les of kwamen helemaal niet opdagen.Lees meer: Inspectie zoekt klokkenluiders over mogelijke fraude bij Rotterdamse taalschool