nieuws

Tien jaar cel geëist voor moord op Hans Schouten

ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Rotterdam is tien jaar cel geëist tegen een 42-jarige man uit Capelle aan den IJssel voor de moord op Hans Schouten van bijna twintig jaar geleden.
De 56-jarige Schouten werd in 1991 dood in zijn woning aan de Willem van Boelrestraat gevonden. Hij was naakt en vastgebonden. Uit zijn huis waren waardevoll spullen ontvreemd.
Deze zogeheten Cold Case kende vorig jaar een doorbraak, nadat met nieuwe technieken DNA was ontdekt op een sigarettenpeuk uit de woning van het slachtoffer. Dat spoor leidde naar de 42-jarige Jerrel D., een homoseksueel contact van Hans Schouten. De man werd verdachte omdat er bloed van Schouten werd aangetroffen in de Volvo die Jerrel had gestolen van het slachtoffer. Verder vond de recherche het opmerkelijk dat de man in 1991 was veroordeeld voor een vergelijkbaar misdrijf: hij had in Amsterdam een homoseksuele man vastgebonden en beroofd. 'Schouten twee keer geprikt' Jerrel D. ontkende maandag Hans Schouten te hebben gedood."Ik heb hem twee keer oppervlakkig geprikt met een mes. Daaraan kan hij nooit zijn overleden. Hij was spring- en springlevend toen ik de woning verliet". Uit sectie is gebleken dat er 17 messteken waren in het stoffelijk overschot. De Capellenaar heeft meerdere verklaringen gegeven voor zijn agressieve gedrag. Roof is een motief, maar ook de angst dat Schouten aan zijn vrouw zou vertellen dat Jerrel D. er homoseksuele relaties op nahield. Dinsdag zei hij tegenover de rechter dat hij in die tijd nog worstelde met zijn geaardheid. Dubbelleven met SM-spel "Ik was bang en raakte in paniek toen ik Hans Schouten voor mij zag op zijn knieën. Het confronteerde mij met homoseksuele gevoelens, die ik eigenlijk niet wilde hebben". De man is vader van vijf kinderen en leidde net als Hans Schouten een dubbelleven. Beiden waren op de fatale dag in november 1991 verwikkeld in een SM-spel. Volgens zijn advocaat heeft de recherche niet gezocht naar mogelijke andere daders. Het scenario dat zij schetste is dat haar cliënt Hans Schouten heeft mishandeld, de woning heeft verlaten, waarna een ander hem heeft vermoord. "Er zit DNA in het nagelvuil van het slachtoffer van twee onbekende personen. Daar heeft de recherche niets mee gedaan". 'Familie wist het al 20 jaar' Officier van justitie De Boer laakte de houding van de familie van de verdachte. "We zien wel vaker in Cold Cases dat de omgeving al die jaren wist wat er was gebeurd. In dit geval waren de ex-vrouw, zus en kinderen van de verdachte op de hoogte. Toch hebben zij bijna twintig jaar gezwegen". De rechtbank doet op 25 januari uitspraak.