nieuws

Waar komen al die lieveheersbeestjes nou vandaan? Lees hier het antwoord!

De stranden in onze regio worden al dagenlang overspoeld met lieveheersbeestjes. Onze kijkers en luisteraars hebben allerlei ideeën over waar de insecten ineens, in zulke groten getale, vandaan komen.
Zo denken veel mensen dat het te maken heeft met de oostenwind. Of ze zouden bij de tuinders vandaan komen, die de beestjes gebruiken als luizenbestrijders voor hun gewassen. Boswachter Mathieu Ogay van Natuurmonumenten geeft uitsluitsel.
Het hangt volgens hem nauw samen met het warme weer. "Het is een heel goed lieveheersbeestjesseizoen geweest. Er waren veel larven die zich goed vol hebben kunnen eten aan bladluis."

Bladluizen

Dit komt overeen met wat Anne Krediet, de secretaris Nederlandse Entomologische Vereniging zegt. Ook hij benoemt de invloed van het weer. "Vorig jaar was het warm, en dit jaar weer. Dus, er zijn extra veel bladluizen, wat betekent dat larven meer te eten hadden." Met als gevolg dat er dit jaar dus zoveel kapoentjes zijn. Lees meer: Hordes kriebelende lieveheersbeestjes op strand Hoek van Holland: 'Het lijkt wel een film'
De rode beestjes met zwarte stippen zijn nu actief op zoek naar voedsel. Maar: "Er staat een aflandige wind, die ervoor zorgt dat de lieveheersbeestjes massaal deze kant op worden geblazen", legt Ogay uit.

'Ze grijpen zich vast'

Ze proberen zich in de duinen volgens de boswachter nog vast te grijpen aan iedere plant die ze tegenkomen. "Maar, ook op het strand aan parasols. En aan badgasten. Alles om te voorkomen dat ze de zee op worden geblazen. Eenmaal op zee is er geen houvast meer en dan worden ze vissen- of vogelvoer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl