VOC-schip in Delfshaven dicht op viering Keti Koti

VOC-schip De Halve Maen in Rotterdam-Delfshaven blijft woensdag dicht. Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij gevierd: Keti Koti.

De gebiedscommissie Delfshaven vindt het niet kunnen om het schip die dag open te laten, omdat het onderdeel is van het koloniale verleden van Nederland. Het nagebouwde schip is aangemeerd aan de Achterhaven zonder dat het koloniale verleden er veel aandacht krijgt. De mensen die de rondleidingen op het schip verzorgen krijgen daarom een bijscholing.

De gebiedscommissie dringt verder aan op de komst van een expertisecentrum in de wijk dat de kennis over kolonialisme en slavernij moet vergroten.

Ted Poot van de stichting Pilgrim Harbour, die het schip beheert, zegt er een goed gesprek over te hebben gehad met de werkgroep binnen de gebiedscommissie. "We vinden het passen bij de situatie en willen ons respect laten zien aan de groep die vanuit hun gevoelens moeite hebben met het VOC-karakter van het schip."

Poot noemt het onwerkelijk om woensdag een activiteit te doen op de replica van het schip terwijl een stukje verderop andere mensen Keti Koti vieren. "We stellen de dialoog voorop. We zijn hier om samen met de wijk iets op te bouwen, niet om tegenover de wijk te staan", besluit Poot.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: