nieuws
Discussie over naamsverandering Atatürkstraat: 'van mij mag -ie blijven'
De Atatürkstraat is een rustige straat in Rotterdam-Prinsenland, maar desondanks volop onderwerp van discussie. De PVV wil de straatnaam veranderen om zo de Armenen te steunen, voor wie Atatürk een onderdrukker was. In de buurt staan ze niet te springen om een naamswijziging. "Dan kan je iedereen wel onder de loep nemen!"
Verschillende straten rondom de Atatürkstraat in Prinsenland zijn vernoemd naar bekende historische leiders. Van Mahatma Gandhi tot David Ben-Gurion (de eerste premier van Israël) en de nu veelbesproken Atatürk.
Mustafa Kemal Atatürk is de 'Vader des Vaderlands van Turkije'. In 1923 riep hij de republiek Turkije uit. Een staat met scheiding tussen kerk en staat. Ook vrouwen kregen stemrecht. Hij is een Turkse volksheld maar dat geldt niet voor de Armeense gemeenschap.
"Atatürk onderdrukte bevolkingsgroepen zoals de Armenen", vertelt PVV'er Maurice Meeuwissen. "Ook heeft hij zich nooit openlijk gedistantieerd van de Armeense genocide (1915-1917) waarbij zo'n 1,5 miljoen Armeniërs en christelijke minderheden omkwamen."
De PVV dient donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in om de straatnaam te wijzigen.
De motie is een reactie op de straatnamendiscussie en de 'beeldenstorm', vertelt de politicus. "Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten."
De lokale afdeling van de vereniging van Atatürk-gezinden, Hollanda Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), hoopt dat de straatnaam behouden blijft. "Atatürk is in de Turkse geschiedenis erg belangrijk. Hij gaf vrouwen stemrecht en bracht democratie", vertelt voorzitter Serife Alpaslan.
"Veel Armeniërs stellen Atatürk medeverantwoordelijk voor de Armeense kwestie. Maar Atatürk had in 1915 nog maar de 5e rang (van de 10) in het leger en hij was actief in het westen van het land. Dus het is niet logisch om hem verantwoordelijk te stellen."
Serife vindt dat de Atatürkstraat er gewoon bij hoort. "In een land als Nederland waar we een half miljoen mensen hebben met roots uit Turkije. Is het heel normaal dat je een Atatürkstraat hebt."
"Van mij mag -ie blijven"
In Prinsenland zitten ze maandag niet zo te wachten op een naamswijziging. "Als je deze straatnaam gaat veranderen, dan moet je ze allemaal onder de loep nemen. Kijken of ze iets gedaan hebben wat niet iedereen welgevallig is." En dat is onzinnig, vindt deze buurtbewoner. Van hem mag de straat blijven.
"Ze moeten niet zo zeuren. Het is oude koeien uit de sloot halen", vertelt mevrouw Hoogenboom, die al jaren in Prinsenland woont.
"Mensen moeten nú leven. Zorgen dat het nú goed gaat. Dan kun je de fouten achter je laten", legt zij uit. De straatnaam hoeft van haar daarom, na dertig jaar, niet te veranderen. "Van mij mag -ie blijven."