nieuws

'Sparen? Waarom? Straks ga ik dood en waar gaat mijn geld dan naartoe?'

"Als je zo weinig verdient als ik, dan valt er maar weinig te sparen", zegt een bezoeker van de markt lachend als een boer met kiespijn. Het is een veel gehoorde opmerking aan de Binnenrotte in Rotterdam. Toch hebben Nederlanders volgens De Nederlandsche Bank in de maand mei gezamenlijk 9,4 miljard euro bijgeschreven op hun spaarrekening. En dat is een absoluut record.
De coronacrisis is hiervan een belangrijke oorzaak. Veel sectoren zijn de afgelopen maanden dicht geweest, waardoor mensen hun geld simpelweg niet uit konden geven aan bijvoorbeeld concerten, etentjes in restaurants of museumbezoekjes.
Mensen lijken daarnaast hun hand meer op de knip te hebben gehouden, om zo toch een appeltje voor de dorst te hebben. "Om toch iets achter de hand te hebben, als er iets in huis kapot gaat", geeft een vrouw als voorbeeld.
Een ander argument kan zijn dat veel mensen nog geen vakantieplannen hebben en dat het vakantiegeld daardoor op de spaarrekeningen is beland.

Geld moet rollen

Maar dat sparen geldt lang niet voor iedereen, blijkt dinsdag op de markt in Rotterdam. Volgens een andere bezoeker moet het geld blijven rollen om niet in een economische crisis te verzanden. Hij roept de andere bezoekers dan ook letterlijk op om hun geld vooral toch te blijven uitgeven.
"Straks ga ik dood en waar gaat mijn geld dan naartoe?", vraagt een vrouw zich af. "Nee hoor, ik spaar niet."