Onderzoek naar racisme door Rotterdamse agenten in appgroep

De Rotterdamse politie is een onderzoek gestart naar racistische uitlatingen van politiemensen in een besloten Whatsappgroep. Dat schrijft NRC, die beschikt over screenshots van de gesprekken.

Het gesprek is van vorig jaar en wordt gevoerd tussen negen politie-agenten. Daarin worden burgers met een migratieachtergrond 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen' genoemd. Het zou gaan om agenten van politiebureau Marconiplein.

Het gesprek vond plaats nadat agenten een filmpje hadden gezien van een witte 15-jarige jongen die minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar wordt geslagen in Spijkenisse. 

Reactie

Plaastvervangend politiechef Karin Krukkert van de politie in Rotterdam laat in een reactie aan Rijnmond weten dat "discriminatie en racisme onder geen enkele omstandigheid thuis hoort binnen de politie."

"De uitspraken in de app-groep gingen in taal en tekst alle grenzen te buiten, en overschreed ver de kaders van de professionele ruimte waarin we ons kunnen bewegen. Daarmee beschamen zij het vertrouwen van collega’s én burgers. Ik ben teleurgesteld en boos dat dit in onze eenheid plaatsvindt."

In februari 2019 zijn al 'corrigerende gesprekken' gevoerd. Ook is de appgroep opgeheven. Volgens Krukkert is dat niet genoeg geweest. "Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden", zegt ze tegen Rijnmond. "Er zal alsnog een diepgaand onderzoek worden ingesteld."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politie Rotterdam racisme
Deel dit artikel: