nieuws

'Justitie gaat Rotterdamse app-agenten mogelijk vervolgen'

Justitie gaat onderzoeken of de Rotterdamse agenten die in opspraak zijn gekomen na racistische uitspraken in een groepsapp iets strafbaars hebben gedaan. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad.
Woensdag werd bekend dat de politie een intern onderzoek is gestart. De agenten van politiebureau Marconiplein zouden vorig jaar in een groepsapp termen gebruikt hebben als 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen'. Dat gebeurde nadat een filmpje van een mishandeling van een 15-jarige jongen door donkere leeftijdsgenoten in Spijkenisse.
Lees meer: onderzoek naar racisme door Rotterdamse agenten in appgroep

Niet op de hoogte

De korpsleiding van de politie-eenheid Rotterdam was niet op de hoogte van het voorval, schrijft Aboutaleb. Een leidinggevende van het basisteam heeft in februari vorig jaar ingegrepen. Met de agenten zijn ook 'corrigerende gesprekken' gevoerd.
"Gezien de ernst van de gedeelde berichten is de eenheidsleiding van oordeel dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden", schrijft Aboutaleb.
Aboutaleb is geschrokken van de teksten van de agenten. "Als dit gedrag aan het licht komt, moet daar stevig tegen worden opgetreden."