nieuws

Justitie eist twintig maanden cel tegen verdachte in rechtszaak over dood Orlando Boldewijn

De herdenkingsplek voor Orlando
De herdenkingsplek voor Orlando
Justitie heeft twintig maanden cel geëist tegen Roy B. Hij zou Orlando Boldewijn (17) niet hebben geholpen toen de Rotterdamse jongen in februari 2018 in het ijskoude water lag in de Haagse wijk Ypenburg. Boldewijn werd ruim een week later dood gevonden.
Het OM verdenkt B. van dood door schuld. Er had maximaal 24 maanden geëist kunnen worden.
Volgens de officier van justitie was er een kans geweest dat als B. 112 had gebeld dat Orlando gered kon worden. "Het overlijden van Orlando kan redelijkerwijs toegerekend worden aan de verdachte."
Orlando Boldewijn en Roy B. hebben op 18 februari 2018 een date op het bootje van de verdachte. De Hagenaar pikt de tiener vlak bij zijn boot op. De twee zijn daar een aantal uur en net voor middernacht zet de verdachte Orlando af bij een basisschool in de buurt. B. verklaart dat hij is teruggevaren en dat Orlando de laatste trein naar huis zou pakken.
Op 25 febrauri belt 's avonds een anonieme beller. Hij zegt wijst de plek aan waar Orlando ligt: "Het moet opgelost worden voor de nabestaanden. Bij de dader is de politie al geweest. Het is B." Op de 26 belt hij nog een keer.
Na een dagenlange zoektocht wordt het lichaam van Orlando gevonden. Een tipgever wijst ook naar verdachte Roy B. De Hagenaar wordt niet aangehouden. Zijn boot en huis worden wel volgehangen met afluisterapparatuur. ‘Het oplossen van deze zaak zou nog weleens buitengewoon ingewikkeld kunnen worden’, denkt de recherche. B. wordt niet in de boeien geslagen in de hoop dat hij gaat praten.
In april volgt alsnog een arrestatie. Maar een paar dagen later staat de Hagenaar alweer op straat. Er is niet genoeg bewijs om hem vast te houden. Ook is er geen DNA van B. gevonden op het lichaam van Orlando.
Maar hoe kwam Orlando in het water? "Het is moeilijk voorstelbaar dat iemand vrijwillig te water gaat", zegt de OvJ. Het scenario misdrijf blijft over. Onderzoek heeft alleen geen aanwijzingen daarvoor opgeleverd.’

'De palingen eten zijn lichaam wel op'

De officier van justitie noemt het donderdag "onbevredigend" dat er nooit een antwoord komt op de vraag hoe Orlando in het water is gekomen. Wel had B. volgend de officier daderkennis. Zo wees hij de plek aan waar Orlando lag voordat het bekend was.
De verklaring dat B. Orlando in het water zag en hoorde, is volgens de officier geloofwaardig. B. vertelde tegen een getuige: "Ik zag zijn verkrampte handen." Ook vond B. dat het de schuld van Orlando was. "Dan had hij maar niet moeten gaan zwemmen."
Volgens de Hagenaar had Orlando ook gewoon kunnen bellen, omdat hij zijn ov-kaart was vergeten. Tegen een andere getuige zei B.: "De palingen eten zijn lichaam wel op." En: "Ik kan goed mijn mond houden."
'B. heeft ruim drie weken een toneelstukje opgevoerd', bepleit het OM. Tegen de politie zei B: "Ik help graag met het onderzoek." Maar: "Hij vist boven de plek waar Orlando ligt en wist app-gesprekken. Als Orlando is gevonden, schrijft B. dat hij het erg vindt dat Orlando is gevonden."
"Alles wat B. heeft gezegd wijst op een harde, koude onverschilligheid", stelt justitie. "De enige fout die hij maakte, was dat hij het verhaal aan vrienden heeft verteld."
B. zei afgelopen maandag ook tegen de rechter dat hij "die jongen niets heeft aangedaan."
Op de vraag waarom hij 112 niet heeft gebeld, vertelde de Hagenaar: "Ik raakte in paniek. Ik wist niet wat ik moest doen. Ik dacht: het kan niet waar zijn. Ik bevroor."
Officier van justitie: "U verplaatste wel uw bootje. Dat is niet bevriezen."

'Geen straf goed genoeg'

Maandag las de moeder van Orlando een verklaring voor en richtte zich tot B. 'Geen straf gaat voor mij goed genoeg zijn en geen straf zal Orlando terugbrengen. Maar voor wat jij hebt gedaan moet jij verantwoordelijk worden gehouden. Een kind zo laten sterven en achterlaten als een stuk vuil en vervolgens verzwijgen dat je weet waar zijn lichaam ligt, mag niet ongestraft blijven.'
Lees meer: Liveblog: Tweede dag van proces tegen Roy-B. voor dood Orlando Boldewijn