nieuws

Buurtbus rijdt al maanden niet: 'Laat ons maar weer rijden'

Veel vrijwilligers van de buurtbussen in de Alblasserwaard en de omgeving van Gorinchem staan te trappelen om weer te mogen rijden. De bussen staan al vijf maanden stil, omdat de provincie vanwege het coronavirus geen risico wil lopen met de chauffeurs op leeftijd.
De buurtbussen zijn een uitkomst voor kleine dorpen als Hoornaar en Giessenburg, waar zonder deze bus geen openbaar vervoer is.
"Veel mensen gaan nu met de auto, laten zich rijden door familie of nemen, als ze dat kunnen, de fiets", legt voorzitter Jan van Wingerden van buurtbus Alblasserwaard uit. Er bestaat ook een 'belbus' die op afspraak rijdt, maar als het druk is, moet je wachten op je beurt.
Samen met zijn collega Wim van buurtbus Binnen-Giessen, bekijkt Jan de stilstaande bussen op het remiseterrein in Schelluinen. De opvallende gele bussen moeten even aan de stroom, omdat de accu's inmiddels zijn leeggelopen.

Praatje met passagiers

Hoog tijd om weer te rijden, vindt Wim Kafoe van buurtbus Binnen-Giessen. "In de polder wonen ook mensen die ergens naar toe willen." En daarnaast mist Wim het rijden op de bus en het praatje met de passagiers. "Je helpt mensen en je mag in deze prachtige omgeving rijden."
"KLM vraagt 3,4 miljard euro aan steun en wij vragen alleen om te mogen rijden", lacht de ervaren chauffeur. Hij hoopt dat de bussen met de nodige beschermende maatregelen, weer de weg op kunnen. "Op Texel rijdt er een buurtbus rond met een spatscherm." En zo'n scherm ziet de Hardinxvelder ook wel zitten. "Zodat je veilig kunt rondrijden."

Na de zomer

De provincie Zuid-Holland hoopt dat deze buurtbussen na de zomer weer kunnen rijden. Alle bussen moeten dan voorzien zijn van spatschermen. Deze op maat gemaakte schermen worden op dit moment getest door TNO. De RDW heeft de constructie met spatschermen voor de 8-persoonsbussen al goedgekeurd. De uiteindelijke beslissing ligt bij de provincie.

Chauffeurs gezocht

Voor Jan gaat er niets boven het rijden in een buurtbus door de polder. "Je hebt hier nooit file's en je rijdt langs de mooiste plekjes." Maar de buurtbus kan wel wat extra handjes gebruiken. Als ze straks weer mogen rijden van de provincie, zijn er verschillende chauffeurs nodig om de dienstregeling te vullen.
In de Alblasserwaard hebben ze onlangs al enkele nieuwe chauffeurs mogen verwelkomen. Maar dat zijn er nog niet genoeg. "Er vallen steeds chauffeurs uit vanwege hun leeftijd", legt Jan uit. Mocht u Jan of Wim willen helpen op de bus, neem dan contact op via info@buurtbusdebinnengiessen.nl of lineke.ouderkerk@xs4all.nl (voor de Alblasserwaard)