nieuws

Cel en tbs voor fatale steekpartij metrostation Capelsebrug

© MediaTV
De rechter heeft vijf jaar cel en tbs opgelegd voor de fatale steekpartij op metrostation Capelsebrug, vorig jaar september. Daarbij werd een 20-jarige jongen uit Lekkerkerk doodgestoken.
De 21-jarige Guillian van H. uit Rotterdam kreeg op het perron ruzie met het slachtoffer, direct na de controlepoortjes. Van H. heeft bekend, maar zegt dat hij zichzelf verdedigde. Het slachtoffer zou hem hebben geslagen en dreigend zijn geweest.Lees meer: 17 seconden die tientallen levens veranderdenDe rechter oordeelt dat de Rotterdammer geen acuut gevaar liep. "Jij hebt verklaard dat je het mes bij je had om je te kunnen verdedigen. Waar het bezit van messen in handen van jongeren toe leidt, hoeft in dit vonnis niet nader te worden uitgelegd. En dat het echt anders moet ook niet", zei de voorzitter van de rechtbank in het vonnis.
De fatale steekpartij gebeurde midden op de dag en werd gefilmd door beveiligingscamera's van de RET. "In heel Rotterdam was het incident die dag op straat en op sociale media onderwerp van gesprek", aldus de voorzitter van de rechtbank.

Vragen

"Daar werden vragen gesteld als: hoe kan zoiets gebeuren bij de metro, op klaarlichte dag? En waarom zo'n jonge jongen? Hij had nog een heel leven voor zich."
"En waarom heeft zo'n jonge jongen een mes op zak? Vragen waarop ook na de zitting niet alle antwoorden duidelijk zijn. Een incident als dit maakt dat mensen op straat en in het openbaar vervoer angstig zijn en wantrouwend worden naar elkaar. Dit leidt tot verkilling in de samenleving. De rechtbank rekent jou dit allemaal aan."Lees meer: Acht jaar cel geëist voor dodelijke steekpartij metrostation Capelsebrug

Lagere celstraf dan eis

Justitie had acht jaar cel geëist met daarnaast een vorm van therapie, maar de rechter vindt dat onvoldoende. Guillian van H. blijkt na onderzoek zeer impulsief en wantrouwend en daarom vindt de rechtbank tbs met voorwaarden gepast. Dat is een lichtere variant van tbs met dwangverpleging. Naast tbs met voorwaarden kan maximaal vijf jaar cel worden opgelegd.
De rechter zei zich te realiseren dat die straf voor de nabestaanden van het slachtoffer laag is. Als de Rotterdammer zich niet aan de voorwaarden houdt of weer delicten pleegt, kan dat alsnog worden omgezet in tbs met dwangverpleging.