nieuws

Wonen op heilige Feyenoord-grond? Over een paar jaar kan het!

Varkenoord, het vroegere trainingscomplex van de hoofdmacht van Feyenoord, staat voor een grote metamorfose. Op het nu deels braakliggende terrein moet de komende jaren een woonwijk met 866 woningen, twee middelbare scholen en sportvelden verrijzen. Dinsdag maakte het stadsbestuur bekend wat ze precies wil met de wijk die 'Sportcampus' gaat heten.
Sportcampus moet een groene, parkachtige woonbuurt worden met met wandel- en fietsroutes. Het wordt er autoluw met veel ruimte voor sporten en bewegen. Zo komen er fiets- en wandelroutes naar het nabijgelegen Park De Twee Heuvels. Naast de woonwijk liggen nu al meerdere sportvelden waar onder anderen de jeugd van Feyenoord, FC IJsselmonde, Overmaas en Feyenoord Hockey hun wedstrijden spelen en doordeweeks trainen.

Geschiedenis

Volgens verantwoordelijk wethouder Bas Kurvers moet Sportcampus een '21ste eeuwse tuinstad' worden. ,,Het wordt een mix van appartementen en eengezinswoningen in verschillende prijssegmenten. Zo is er plek voor starters, senioren en voor sociale stijgers uit de omringende wijken op Zuid.’’
Kurvers kijkt uit naar het moment waarop de eerste paal de grond in gaat. "Het wordt een prachtig gebied. Een gebied ook dat de geschiedenis recht aan doet. We gaan ons richten op wonen, sport en spel. Heel de buitenruimte wordt ingericht om actief en sportief bezig te zijn."
De helft van alle woningen krijgen een huur- of koopprijs binnen het lage en middensegment. Een huur die voor veel 'politieagenten, verpleegkundigen en onderwijzers' niet of nauwelijks te vinden in Rotterdam, aldus het college van burgemeesters en wethouders. 57 procent van de woningen wordt straks verhuurd, 43 procent komt te koop.

'Uur onderweg'

Naast woningen komen er ook twee middelbare scholen op de vroegere sportvelden. Zo’n 1700 leerlingen krijgen hier straks onderwijs in het vmbo, mavo, havo en vwo.
Kurvers: "Zelf was ik vroeger bijna een uur onderweg van IJsselmonde waar ik woonde naar OSG Hugo de Groot. Ik wil dat de jeugd van Zuid vandaag de dag lopend en fietsend zo op school is."
De wethouder bouwen en wonen noemt de bouw van een kleine 900 woningen 'substantieel'. "Vijftig procent van de woningen wordt in het betaalbaar segment gebouwd. Dat betekent dat veel bewoners van de oude stadswijken door kunnen stromen naar deze woningen."
Sportcampus maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling 'Stadionpark' waar ook het nieuwe Feyenoord-stadion onder valt. Na het zomerreces besluit de raad of de nieuwe wijk er ook werkelijk komt. De opening van de scholen is gepland voor augustus 2024. De totale bouw moet in 2026 zijn afgerond.