nieuws

Met deze keuzehulp van het Erasmus MC denk je na over het einde voor het te laat is

Als er iets is wat corona ons laat zien, is dat we kwetsbaar zijn en in het slechtste geval op de intensive care kunnen belanden. Het is dan lastig om je zorgwensen nog door te geven. Het Erasmus MC ontwikkelde daarom een 'zorg-keuzehulp' waar je je wensen op tijd kwijt kunt. "Dit is hét moment om er over na te denken."
Onderzoeker Ida Korfage heeft de keuzehulp ontwikkeld samen met patiënten. De online keuzewijzer is een combinatie van vragen, informatie en filmpjes. Als je alle stappen hebt doorlopen, krijg je een overzicht van alle wensen. Je kunt dat formulier uitprinten en aan je familie geven.
Het kan ook helpen als leidraad om samen met je huisarts een officiële wilsverklaring op te stellen. "Iedereen, jong en oud, kan iets overkomen. Je kunt plotseling ernstig ziek worden", vertelt Ida. "Er moeten dan belangrijke beslissingen worden genomen, waar je misschien nog nooit over nadacht. Deze keuzehulp kan dan helpen."

'Nu kan ik het nog'

Peter Vrijaldenhoven en zijn vrouw Ragnhild werkten mee aan de ontwikkeling van de keuzehulp. Ragnhild heeft een spierziekte en ligt 's nachts aan de beademing. Ze zit daarom in de corona risicogroep. Om die reden wil ze haar wensen graag tijdig hebben vastgelegd.
"Je hebt nu de kans om te zeggen hoe je je leven voor je ziet. En om aan te geven wat je wensen zijn", legt Ragnhild uit. Zij vindt vooral communicatie met haar familie en vrienden belangrijk. "Als ik niet meer kan communiceren met mijn naasten, is het voor mij niet meer de moeite waard."
Haar man en mantelzorger Peter is blij met de keuzehulp. "Het zijn dingen waar je het anders 'wel eens keer over hebt'. Maar met de keuzewijzer heb je het er nadrukkelijker over. Als je het op papier zet, maakt het je wensen duidelijk. Ook als je partner er zelf niet meer over kan praten."
De keuzehulp is te vinden op thuisarts.nl, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl