Geen bedevaart naar Brielle, herdenking Martelaren van Gorcum dit jaar online

Jaarlijks komen honderden katholieken in de Brielse Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum begin juli bijeen. Ze herdenken de Gorcumse geestelijken die in 1572 in Brielle werden doodgemarteld. Dit jaar gaat de bedevaart niet door vanwege de coronacrisis, maar de plechtigheid is donderdag 9 juli via een livestream te volgen.

De Martelaren van Gorcum werden op 9 juli 1572 door de protestantse watergeuzen vermoord omdat ze weigerden afstand te doen van hun katholieke geloof. De slachtoffers werden na hun dood verminkt en opgehangen in een schuur achter een verlaten klooster.

Op de plek van hun dood staat nu een bedevaartskerk, vernoemd naar de martelaren. Daar komen jaarlijks zo'n duizend katholieken samen voor gebed en een processie,dat is een optocht met relieken.

Op De Dag van Toen lees je alles over de martelaren, hoe ze van Gorcum in Brielle terecht kwamen en wie er verantwoordelijk was voor hun gruwelijke dood.

Tijdens de herdenking met kardinaal Eijk en bisschop Van den Hende wordt onder meer gebeden voor alle martelaren van vroeger en nu en voor alle mensen in gevangenschap en eenzaamheid vanwege hun geloof.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: