nieuws

Kostbare drone van het leger crasht op Maasvlakte

Een dure drone van het Nederlandse leger is woensdagmorgen op de Maasvlakte gecrasht tijdens een nachtelijke vlucht. Het op afstand te besturen vliegtuigje verloor contact met de piloot en stortte neer tegen een stelling op het terrein van containerterminal APMTR.
Een woordvoerder van de landmacht bevestigt de crash. De drone van het type Puma wordt nog niet lang gebruikt door het leger. Ze vallen onder de verantwoording van 107 Arial Systems Battery van het Joint Intelligence Surveillance Target Acquisition Command (Jistarc). Het ding wordt onder meer ingezet om de maatregelen opgelegd tijdens COVID19 vanuit de lucht te volgen.
Op de romp van het vliegtuigje dat neerstortte, is aan de letters en cijfers (vermoedelijk YB-007) te zien dat het om een drone van het leger gaat. De Puma-drones beschikken over een infrarood- en een optische camera. Het ding zou een nieuwwaarde van 250 duizend euro hebben.
Een woordvoerder van APMT bevestigt de crash dichtbij het bedrijf Star, dat op het terrein van de containerterminal aan de Coloradoweg containers repareert. Het terrein is alleen onder begeleiding begaanbaar voor buitenstaanders.
Het personeel van APMTR schrok dan ook toen rond 02:30 uur twee auto’s van de douane het beveiligde deel van het terrein opreden. De inzittenden zeiden op zoek te zijn naar een drone. Met een paar personen is vervolgens gezocht naar de drone. Die werd toen niet gevonden. Dat gebeurde pas in de ochtend bij daglicht.
Betrokken partijen wezen qua uitleg de hele dag naar elkaar. Uiteindelijk is woensdagavond duidelijk geworden dat het ging om een proefvlucht. De drone vloog boven de containerterminal om te kijken of vanuit de lucht ook kan worden gezien dat insluipers op zoek zijn naar drugs. Op de terreinen van vooral ECT en af en toe APMTR wordt geregeld ’s nachts geprobeerd om drugs uit containers te halen.
Het is onbekend of de proef na de crash wordt voortgezet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl