nieuws

Locatie 'iconische' Cultuurcampus Rotterdam Zuid bekend: bij ingang Maastunnel

De locatie van de grote 'Cultuurcampus' in Rotterdam-Zuid is bekend: het Charloisse Hoofd, bij de ingang van de Maastunnel. In de Cultuurcampus krijgen 2500 studenten les en door de iconische bouw moet het een toeristentrekker worden. Het is een investering van 300 miljoen.
De campus komt op de locatie van Van Leeuwen Recycling. Het bedrijf gaat verhuizen naar een nieuwe locatie, zo was al bekend. Op de Cultuurcampus wordt hoger en universitair onderwijs gegeven en kunnen kunstenaars exposeren. Het moet in 2025 zijn deuren openen.

Toeristen naar Zuid

De Cultuurcampus moet een architectonische blikvanger worden die toeristen trekt naar Rotterdam-Zuid. In het ontwerp zullen de architecten zich laten inspireren door grootse en geliefde bouwwerken in steden als Marseille, Parijs, Antwerpen, Londen en zelfs Brazilië is onder de loep genomen.
Rector Rutger Engels van de Erasmus Universiteit is enthousiast: “De Cultuurcampus op Zuid moet een plek worden waar studenten zich verder kunnen ontwikkelen, een samensmelting van onderwijs en onderzoek op snijvlakken van wetenschap en kunsten."
Naast de Erasmus Universiteit krijgen ook Codarts, Hogeschool Rotterdam en mogelijk de TU Delft een plek in het pand. Het wordt 50.000 vierkante meter groot, de oppervlakte van tien voetbalvelden.
Met de bouw van de Cultuurcampus hopen de betrokken partijen dat Rotterdam Zuid een inhaalslag maakt op het gebied van het hoger onderwijs, dat vrijwel niet vertegenwoordigd is op de linkeroever van de Maas. Ook moet het een aanjager zijn voor de ontwikkeling van met name Rotterdam-Charlois.
De Cultuurcampus moet 300 miljoen euro gaan kosten. Dat zal waarschijnlijk betaald worden door rijk, gemeente en de betrokken onderwijsinstellingen.