nieuws

Nieuwe Rijnmond-serie 'Het beste van 48 hours' trapt af met winnaar van vorig jaar

Garbage won vorig jaar het 48 Hour Film Project Rotterdam
Garbage won vorig jaar het 48 Hour Film Project Rotterdam
Deze zomer kijken we op TV Rijnmond terug op de mooiste inzendingen van het 48 Hour Film Project Rotterdam van de afgelopen jaren. Stuk voor stuk pareltjes uit de kweekvijver van de internationale filmwereld, met deze donderdag aflevering 1: Garbage.
Garbage vertelt het verhaal van twee zussen, die financieel genoodzaakt zijn om de autogarage van hun overleden vader te verkopen. De onderhandelingen met twee Amerikaanse kopers lopen echter niet geheel volgens plan. Voor de opnames van deze dark comedy vlogen de Amerikaanse acteurs Davis Derock en Chad Crenshaw speciaal naar Nederland.
Tekst gaat verder onder de foto
De Amerikaanse acteurs Chad Crenshaw (links) en Davis Derock krijgen het in Garbage niet makkelijk te verduren
De film won vorig jaar het 48 Hour Film Project, en ging er in totaal vandoor met zes awards. Jennifer Eikelenboom, dochter van regisseur Marc Eikelenboom, produceerde Garbage samen met Thijs de Neeve. Zij blikt voorafgaand aan de uitzending van donderdagmiddag nog eens terug op het project van inmiddels alweer zo'n tien maanden geleden.

Hoe kijk je terug op het 48 Hour Film Project van vorig jaar?

"Het was voor mij ongeveer mijn tiende editie, ik wist intussen wel een beetje hoe alles in zijn werk ging", vertelt Eikelenboom. "Voor dit project hadden we een supergoed team verzameld, we waren met zoveel professionals, iedereen wist precies wat hij of zij deed. We hadden zoiets van: we doen nog één keer mee en die moeten we eigenlijk wel winnen in onze eigen stad, omdat de wereldfinale daarna ook naar Rotterdam kwam. Dat dat uiteindelijk ook gebeurde was heel erg tof."
Met de winst kwalificeerde Garbage zich voor Filmapalooza, de wereldfinale van het 48 Hour Film Project. Daar won de film geen prijs, maar desondanks kijkt Eikelenboom er met een goed gevoel op terug. "Het was in Rotterdam heel goed georganiseerd. Ik was heel erg trots dat ik als Rotterdammer op de Rotterdamse wereldfinale mocht staan en dan al die mensen uit verschillende landen zag genieten van onze eigen stad."
Tekst gaat verder onder de video
De prijsuitreiking van de Filmapalooza 2020

Wat heb je ervan geleerd?

"Hoe strakker je het aan de voorkant organiseert, hoe makkelijker het uiteindelijk gaat tijdens het weekend zelf. Dan kan je als producent ook veel plezier hebben op de set. Het verliep eigenlijk zo soepel dat ik gewoon heb kunnen kijken en kon genieten van hoe iedereen zijn of haar werk aan het doen was. Een strakke voorbereiding levert uiteindelijk het meeste plezier op in het weekend zelf."

Wat was de grootste uitdaging tijdens het filmen?

"Mijn grootste uitdaging was dat iedereen het naar zijn zin had. Ik vind het altijd heel erg belangrijk bij zo'n project dat je met plezier op de set staat en er geen irritaties zijn. De dagen moesten voor iedereen zo relaxt mogelijk verlopen, zonder dat ze na moesten denken of er bijvoorbeeld wel genoeg te eten en te drinken was of dat ze wel op tijd klaar waren. We werkten voor Garbage ook met een tweetalige cast, ik was stiekem wel een beetje bang of we elkaar wel zouden begrijpen, maar dat ging ook heel goed."

Welk moment van de film maakt je het meest trots?

"Goeie vraag... er zitten een aantal momentjes in die ik wel heel erg leuk vind. Op een gegeven moment is de eerste van de twee Amerikaanse kopers neergeslagen door een van de Nederlandse dames, vervolgens probeert Chad hen nog een beetje te vriend te houden door in het Nederlands voor ze proberen te zingen. Dat was wel heel erg grappig, hem dat nummer proberen aan te leren. Hoe hij dat vervolgens heeft neergezet vond ik erg leuk."

Wat is de grootste fout die jullie hebben gemaakt?

Is het heel erg als ik zeg dat er volgens mij niets echt fout ging...? Het enige dat ik kan verzinnen is dat er een man een hele mooie auto aan ons had uitgeleend, omdat we draaiden in een oude garage. Die auto hebben we op een plek gezet waar je hem eigenlijk niet heel goed zag, en op een gegeven moment hadden we de auto voor de continuïteit alleen nog in het laatste shot nodig hadden. Maar dat hadden we niet zo goed met die man gecommuniceerd, het was een beetje lullig dat die man tot zo laat moest blijven terwijl zijn auto niet heel prominent in de film aanwezig was. Maar hij had een prima dag, want hij kon lekker in het zonnetje zitten."

Wat is de beste beslissing die jullie hebben genomen?

"Wij hebben vanaf begin af aan al de editor op de set gehad, hij kon op een zoldertje vlakbij de set gelijk gaan editten toen wij de eerste scene hadden opgenomen. Dat was heel chill en motiverend, omdat we even bij hem konden kijken en gelijk zagen hoe tof het werd. Daar kregen we veel energie van. Dat is echt een tip die ik iedereen mee wil geven, haal je editor naar de set."

Heb je nog meer tips voor toekomstige deelnemers?

"Probeer mensen erbij te halen die echt 100 procent aan het project bij willen dragen en daarvoor heel hard, ook onder stress, willen werken. En bereid alles goed voor."
Het beste van 48 hours over Garbage begint donderdagmiddag om 17.15 uur op TV Rijnmond, en wordt daarna ieder uur herhaald.