nieuws

Aboutaleb: politie kon niet verder met informatie klokkenluiders over racistische WhatsApp-berichten van agenten

© Pixabay
De leiding van de politie eenheid Rotterdam wist door twee klokkenluiders vorig jaar al dat Rotterdamse agenten in een WhatsApp-groep racistische berichten stuurden. De leiding kon geen verder onderzoek doen, omdat de klokkenluiders zelf een rol in het proces wilden spelen. Dat blijkt na een toelichting van burgemeester Aboutaleb, donderdag in een debat met de gemeenteraad.
Volgens de burgemeester meldden twee klokkenluiders zich in juli 2019 bij de politieleiding met de mededeling: weet u dat er racistische appjes worden gestuurd? Wie die appjes stuurden en tot welk politiebureau zij behoorden, werd niet prijs gegeven.
De klokkenluiders, één werkzaam bij de politie en de ander niet, hadden een gesprek met de leiding van de politie. Daarin zouden ze alleen woorden uit de app-gesprekken hebben getoond. De politie zou geen screenshots van de conversaties hebben gezien.
Ook zou het tweetal in dat gesprek hebben aangeboden om te helpen bij het onderzoek. Dat aanbod sloeg de Rotterdamse politieleiding af. Beide personen hadden op dat moment een afzonderlijk verschil van inzicht met een ander onderdeel van de Nederlandse politie.

Geen reactie op rondvraag

Met de informatie van de klokkenluiders werd binnen de regionale chefs van de eenheid Rotterdam wel navraag gedaan. Niemand, ook niet het betreffende team (Marconiplein), zou op die rondvraag hebben gereageerd.
Begin deze maand onthulde NRC dat er een onderzoek was gestart naar de Rotterdamse politie. In een WhatsApp-groep van negen agenten van het bureau aan het Marconiplein werden racistische uitlatingen gedaan.Lees meer: Onderzoek naar racisme door Rotterdamse agenten in appgroep
Zo noemden zij een groep jongeren met een migrantenachtergrond 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen'. Dat gebeurde nadat in januari 2019 een filmpje opdook van een mishandeling van een blanke 15-jarige jongen in Spijkenisse.
De vijf agenten die de racistische berichtjes stuurden zitten de komende tijd verplicht thuis. Zij moesten bij hun teamchef op het matje komen. Die heeft vervolgens de kwestie zelf afgehandeld. "Hij heeft zich niet beseft dat hij het had moeten melden bij de politieleiding voor disciplinaire acties", zegt Aboutaleb.
Inmiddels loopt er naast een intern onderzoek ook een onderzoek van het Openbaar Ministerie om te kijken of de vijf agenten strafrechtelijk vervolgd moeten worden.
Het incident zorgde voor veel ophef en kritiek op de politie.Lees meer: Politiechef:'Niet iedereen die racistische opmerkingen maakt is een racist'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl