nieuws

Oud-wethouder Rotterdam de Jonge gaat eindstrijd aan met Omtzigt in lijsttrekkersverkiezing CDA

Hugo de Jonge
Hugo de Jonge
Het is nog niet bekend wie de lijsttrekker van het CDA wordt in de Tweede Kamerverkiezing van volgend jaar. Van de drie kandidaten behaalde niemand een absolute meerderheid bij een stemming binnen de partij. Voormalig Rotterdams wethouder Hugo de Jonge gaat in de beslissende ronde de strijd aan met Pieter Omtzigt.
De Jonge kreeg de meeste stemmen. Het aantal van 48,7% betekent net geen absolute meerderheid. Omtzigt kreeg 39,7% van de stemmen. Mona Keijzer viel af met 11,6% van de stemmen. Van alle leden van de partij bracht 66,2% zijn of haar stem uit.
In de finaleronde kunnen leden vanaf zaterdagavond 21:00 uur opnieuw stemmen. Dit kan tot en met komende dinsdag. Maandagavond gaan De Jonge en Omtzigt met elkaar het debat aan in het televisieprogramma Op1.
De stemming afgelopen week voor de nieuwe lijsttrekker verliep niet optimaal. Leden moesten hun stem opnieuw uitbrengen toen bleek dat het systeem makkelijk te manipuleren was.
De Jonge of Omtzigt wordt de opvolger van Sybrand Buma die lijsttrekker was tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Hij stapte uit de Tweede Kamer en is inmiddels burgemeester van Leeuwarden.
Na afloop van de partijbijeenkomst riep de afgevallen Keijzer op om in die finale op Omtzigt te stemmen.