nieuws

Twee types leidinggevenden: 'een goede middenweg vinden is lastig'

Wat voor leidinggevende je hebt, kan veel invloed hebben op hoeveel werkgeluk jij ervaart. Rijnmondexpert Maartje Wolff, cultureel antropoloog en schrijver van het boek The Happy Office Manifest, vertelt welke de verschillende types leidinggevenden er zijn en hoe jij hier als werknemer mee om kunt gaan.
"Je ziet dat managers een verschillend mensbeeld hebben. De een is meer pessimistisch, die denken dat werknemers alleen gemotiveerd worden door geld en dus werk opgedragen moeten krijgen. Andere managers geloven dat werknemers intrinsiek gemotiveerd zijn en dus zelf wel bereid zijn taken op te pakken."
Door de twee verschillende mensbeelden en alle types daartussen, handelen mensen en dus ook managers anders. "De eerste manager is van het strakke leidinggeven, taken opleggen, medewerkers ziet hij als uitvoerders, hij controleert. Je ziet hen vaak terug als micromanagers: zij focussen op de kleinste details en zijn heel sturend."

Eigen verantwoordelijkheid

Daar tegenover staat dat de ene manager meer vrijheid geeft. "Hij of zij verwacht dat mensen zelf dingen oppakken, deze manager geeft kaders en waarden aan, maar geeft ook eigen verantwoordelijkheid en autonomie aan werknemers."
Omdat de mens van nature graag zelf zijn keuzes maakt, draagt die laatste manager meer bij aan werkgeluk. "Als je als werknemer de manager niet prettig vindt, is hem of haar daarmee confronteren misschien niet zo slim. Ga het gesprek aan met je baas en als je meer verantwoordelijkheid pakt als werknemer, krijgt de manager misschien het gevoel dat hij niet zoveel hoeft te controleren."
Maar het zoeken naar werkgeluk ligt zoals vanzelfsprekend niet alleen bij de werknemer. "Ik vind het meer zelfreflectie, als manager moet je eerlijk naar je zelf kijken: Ben ik iemand die de teugels laat vieren en uitgaat van vertrouwen of ben ik eigenlijk iemand die dat heel moeilijk vindt? Als je echt als manager wilt groeien, moet je naar jezelf kijken en met je werknemers het gesprek aan gaan."
Maar wees vooral niet te streng voor jezelf. Een goede middenweg vinden tussen de beide managementvormen is lastig volgens Wolff. "Het is heel ingewikkeld om zowel goed resultaat- als relatiegericht te sturen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl