nieuws

Douane onderschept ruim twee keer zoveel cocaïne in havens van Rotterdam en Vlissingen

Cocaïne, verstopt in een lading vis (archieffoto)
Cocaïne, verstopt in een lading vis (archieffoto)
De Douane heeft in het eerste halfjaar van 2020 ruim twee keer zoveel cocaïne onderschept als in de eerste helft van 2019. Dat gebeurde vooral in de havens van Rotterdam en Vlissingen.
In deze havens is in de eerste helft van dit jaar in totaal 25.599 kilo cocaïne, verdeeld over 77 zendingen, in beslag genomen. In de eerste helft van 2019 was dit 12.160 kilo cocaïne in 60 zendingen. Meer dan een verdubbeling dus. De grootste vondst in de afgelopen periode was een vangst van 4.515 kilogram cocaïne in Vlissingen.
De Douane heeft in de afgelopen periode meer cocaïne te kunnen onderscheppen door de intensievere samenwerking met andere opsporingsdiensten, in binnen- en buitenland.
"Het is niet met zekerheid te zeggen of er daadwerkelijk meer wordt gesmokkeld", laat de organisatie op de eigen website weten. "Ook de eventuele impact van het coronavirus is onduidelijk, omdat de stijging in inbeslaggenomen cocaïne al sinds 2018 waarneembaar is."
Ook de hoeveelheid synthetische drugs die aangetroffen wordt in de uitgaande post stijgt al langer. Het gaat hierbij met name om XTC en MDMA in post en pakketten richting de Verenigde Staten en Australië.