nieuws

MS Rotterdam verkocht; voorlopig geen opvolger

De Holland America Line heeft het cruiseschip Rotterdam verkocht. Ook drie andere schepen worden verkocht. De maatregelen zijn genomen om de vloot van de Amerikaanse cruisemaatschappij, met Rotterdamse roots, zo modern mogelijk te houden.
Volgens het Havenbedrijf Rotterdam is het MS Rotterdam verkocht aan Fred Olsen Cruise Line. Het schip wordt omgedoopt in het MS Borcalis. Voor het schip wordt 37 miljoen dollar betaald.
Naast de Rotterdam zijn ook de Maasdam, Amsterdam en de Veendam verkocht. Geplande reizen met deze schepen worden overgenomen door andere cruiseschepen. De laatste trip onder de vlag van de HAL staat genoteerd voor 10 oktober 2021.
"Het is altijd moeilijk om afscheid te nemen van een schip, zeker als ze zo lang in dienst zijn geweest van het bedrijf", zegt directeur Kruse van de HAL.
Lees meer: MS Rotterdam - een prachtig schip, maar wel ingehaald door concurrentie

Voorlopig geen nieuwe MS Rotterdam

Er komt voorlopig geen nieuw cruiseschip met de naam 'Rotterdam', zegt Nico Bleichrodt, de managing director van Holland America Line in Europa.
Er was al aangekondigd dat er schepen van HAL verkocht zouden worden. "De coronacrisis heeft de verkoop wel wat versneld", aldus Bleichrodt.
Volgens Bleichrodt is wel doorgegeven aan het hoofdkantoor in de Verenigde Staten dat er de wens bestaat dat er een ander schip komt met de naam Rotterdam. "Daar wordt naar gekeken", belooft Bleichrodt.

Zesde schip

De Rotterdam is het zesde cruiseschip met deze naam in de geschiedenis van het bedrijf. Het schip werd in 1997 geïntroduceerd. Aan boord is plek voor 1404 gasten. Het schip werd vooral ingezet aan de oostkust van Noord-Amerika en in Europa.
De Maasdam werd in 1993 aan de vloot toegevoerd. Op dat schip is plek voor 1258 gasten. De laatste jaren werd het schip vooral ingezet voor cruises in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan en Alaska.
De eerste Rotterdam en Maasdam werden gebouwd in 1872. Het ss Rotterdam, dat aan de wal van Katendrecht ligt, is het vijfde schip die de naam van de stad draagt.