nieuws

Puttershoeks zeilschip zet opbrengst van vaartochten in voor kinderen met een beperking

Kinderen en volwassenen met een beperking een leuke dag op het water bieden, waarbij de letterlijke én financiële drempels zijn weggenomen. Dat is de missie van zeilcharterschip De Zeeland in Puttershoek. Het volledig rolstoeltoegankelijke schip wordt al veelvuldig ingezet voor bruiloften en andere feesten, maar zal ook vaker gebruikt gaan worden voor vaartochten met deze doelgroep.
Voor beheerder Peter van ’t Wout, zelf rolstoelafhankelijk, wordt daarmee een droom werkelijkheid. Hij kwam het schip een aantal jaar geleden tegen en was op slag verliefd. "Het was in slechte staat, maar ik wist gelijk dat ik dit schip voor iedereen toegankelijk wilde maken. Ik heb een maritieme achtergrond en zit zelf in een rolstoel vanwege een dwarslaesie. Eén en één is twee."
De paden van De Zeeland zijn breed, er is een aangepaste badkamer en er zijn liften die je naar benedendeks brengen of zelfs tot naast de schipper. "Je moet die kinderen eens zien stralen als ze hier boven komen." Schipper Bas van Nes is duidelijk trots. "Ik laat ze even sturen en druk een keer extra op de toeter als we bij de brug komen. Schitterend vinden ze dat!"

Goede doel

Om zowel de fysieke als de financiële drempels voor bezoekers weg te kunnen nemen, werd Stichting De Zeeland opgericht. "We hebben met de stichting het schip overgekocht van een particulier", vertelt bestuurslid Renee Ruisch. "Het geld dat we verdienen met de gewone tochten, steken we in het goede doel." Zo kan De Zeeland de tarieven laag houden.
"Op die manier kunnen we de kinderen een mooi uitje op het water bieden. De wind door je haren voelen, de zon en het buiten zijn: dat is voor heel veel mensen heel leuk. We zien iedere keer de glimlachen op die gezichten. Het is een bijzondere ervaring en een prachtig uitje", zegt Ruisch.
Tekst gaat verder onder de foto
De crew van De Zeeland

Voor iedereen

Maar de stichting richt zich niet alleen op kinderen. Ook voor volwassenen met een beperking of voor ouderen worden uitjes georganiseerd, bijvoorbeeld voor de Zonnebloem, Zorgwaard en andere zorginstanties.
En verder blijft De Zeeland een plek waar lekker gefeest kan worden. Het is zelfs een officiële trouwlocatie. "We blijven eigenlijk gewoon doen waar we al jaren goed in zijn", benadrukt Peter. "Bruiloften, bedrijfsuitjes, noem maar op. Maar nu wel met als resultaat dat we hiermee de doelgroep een hele fijne dag kunnen bezorgen."
Zes weken lang trekken de verslaggevers door de regio tijdens de Zomertoer, Bestemming Rijnmond. Deze week wordt de Hoeksche Waard uitgelicht op tv, radio, de website en sociale media. De verhalen en reportages zijn hier terug te vinden.