nieuws

Christiaan kon geen stadsbus kopen, dus bouwde hij er zelf één in huis

"De volgende halte is (...). Vergeet niet uit te checken met uw ov-chipkaart". Deze mededeling is reizigers in het openbaar vervoer niet vreemd, maar opvallender is-ie in het huis van Christiaan Leloux uit Dordrecht. Naast het geluid dat schalt door zijn speakers heeft hij zelfs kamers ingericht als bus en tram. Inclusief incheckapparatuur, verlichting en stopknoppen.
Het is op zijn minst een bijzondere hobby te noemen. Christiaans huis ademt HTM; de Haagse Trammaatschappij die begin deze eeuw het stadsvervoer in Dordrecht verzorgde. "Ik heb gewoon een voorliefde voor bussen", legt de Dordtenaar uit. "Ik reed er jarenlang mee naar school en vanaf dat moment wilde ik zelf een bus."
Tekst gaat verder onder de video

Bouwen en finetunen

Geen reëel plan, besefte hij zelf maar al te goed. "Dus moest ik zelf maar wat gaan bouwen. Dat bleef jarenlang bij alleen een plan, maar toen ik hier kwam wonen kreeg ik contact met een sloperij. Met spullen van de sloperij en met dingen van andere mensen, heb ik dit opgebouwd."
Al 5,5 jaar is Christiaan bezig met het finetunen van zijn bijzondere huis. Door zijn werk bij de technische dienst heeft hij veel geleerd wat hij thuis toepast. "Maar soms heb je toch nog bepaalde onderdelen nodig. Ik kom hier en daar nog wat tekort."
Een systeem waarmee chauffeurs normaliter communiceren met de centrale, is voor Christiaan een lijntje met zijn eigen keuken. "Als ik op mijn eindpunt sta en ik heb trek in koffie, zeg ik: kom maar effe brengen."

Bushalte

Na een bus- en tramcabine is de grote vraag: wat volgt? "De HTM heeft tegenwoordig de Randstadrail, maar daar is hier geen plek voor. Ik heb wel nog de wens om een halte te bouwen. In de gang staat daar al het een en ander voor klaar, maar ik heb nog veel meer nodig om dat te kunnen realiseren."
Zes weken lang trekken de verslaggevers door de regio tijdens de Zomertoer, Bestemming Rijnmond. Deze week wordt Dordrecht en de rest van de Drechtsteden uitgelicht op tv, radio, de website en sociale media. De verhalen en reportages zijn hier terug te vinden.