nieuws

Justitie eist tien jaar cel tegen man die Negar (23) doodde

Negar
Negar
Justitie eist tien jaar cel tegen een man uit Hendrik-Ido-Ambacht die zijn eigen vrouw heeft gedood. In november vorig jaar wurgde Seyedmatin H. zijn echtgenote, de 23-jarige Negar, in hun woning aan de Perengaarde.
Het stel kwam uit Iran. Het was een gearrangeerd huwelijk en er was veel ruzie geweest. Negar was pas twee maanden in Nederland. Haar 28-jarige man verbleef hier sinds 2014. Hij was bezig te promoveren aan de TU Delft.
De verdachte zegt dat hij op 18 november door zijn vrouw werd aangevallen en zich moest verdedigen. "Ze hing plotseling met een satanische blik boven mij en begon te schoppen en te slaan. Ze ging ook op me zitten." Advocaat Gerard Spong, die de man bijstaat, omschreef de vrouw als ‘een bijtende furie.’

'Agressieve vrouw'

Hij las een chatgesprek voor, waarin zij hem uitscheldt voor ‘hoerenzoon, bastaard en psychopaat’ en hem toewenst ‘val dood’. Volgens Spong illustreren de woorden dat Negar een zeer agressieve vrouw was. “Er was sprake van een woest, animaal repertoire, waarbij cliënt voor zijn leven vreesde.”
Justitie is het daar niet mee eens, al staat wel vast dat de man is geslagen, getuige de bloedsporen in de woning. "Maar de verdachte heeft alle gelegenheid gehad om weg te gaan. Bij zelfverdediging moet er geen andere uitweg meer zijn." Justitie gaat niet uit van moord maar doodslag.
Opvallend is dat er geen doodsoorzaak kon worden vastgesteld. Volgens justitie zijn de sporen van verwurging verdwenen omdat het lichaam een week lang in de woning heeft gelegen. De politie trof het aan onder een stapel dekens met een stuk textiel in de mond.

In stukken zagen

Seyedmatin vertelde dinsdag in de rechtszaal dat hij heeft overwogen het lichaam in stukken te zagen en naar Iran te brengen. Hij was na haar dood eerst naar zijn werk gegaan en daarna richting Iran vertrokken. Hij bedacht zich, keerde terug en meldde zich bij de politie met de mededeling dat zijn vrouw dood in de woning lag.
De familie van Negar was speciaal uit Iran overgekomen om de zitting in de rechtbank in Dordrecht bij te wonen. Haar vader en moeder hielden een lang, emotioneel betoog in de rechtszaal, waarbij zij hun schoonzoon consequent 'die moordenaar' noemden.
Zij vertelden hoe hun 16-jarige zoon lijdt onder de dood van zijn zus. "Al acht maanden draagt hij zwarte kleren. Hij komt zijn kamer bijna niet uit. Hij praat met een vogeltje dat naar binnen is komen vliegen. Wij denken dat de ziel van Negar in de vogel zit."

Achter glas

De familie zat in de zittingszaal achter glas. Zij waren speciaal getest op corona. Uit voorzorg was de pers in een andere zaal ondergebracht, waar de zaak via een beeldscherm gevolgd kon worden. Aan het eind van de zitting, toen Gerard Spong al geruime tijd met zijn pleidooi bezig was, viel de verbinding weg.
De rechter in Dordrecht doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.