nieuws

'Uitgestelde koffie' voor Hardinxvelders met weinig geld

Deelcafé de Buurman in Hardinxveld-Giessendam is een bijzondere plek. Delen staat er centraal, op allerlei vlakken: met gratis koffie voor mensen met een kleine beurs, een maandelijkse donatie aan een goed doel en vrijwillige 'koekenbakkers' die thuis de lekkerste taarten maken om in het café te verkopen.
"We zijn geen normaal café", zegt vrijwilliger Lucie woensdagochtend tegen presentator Erik Lemmers. "De Buurman werkt met vrijwilligers die graag hun tijd en aandacht delen met mensen die hier langskomen."

Delen met een ander

Geld opbrengen voor een ander staat daarbij centraal. Zo kunnen klanten niet alleen koffie voor zichzelf kopen, maar voor één euro extra ook alvast een 'uitgestelde koffie' betalen voor iemand die weinig te besteden heeft. "Maar die koffie wordt ook via bonnen uitgedeeld aan klanten van de Voedselbank of wordt toegevoegd aan verspakketten van de kerk", legt Lucie uit.
De geur van vers gebak komt je tegemoet als je het café aan de Peulenstraat binnenstapt. Gemaakt door vrijwilligers, die liefkozend 'koekenbakkers' worden genoemd. "Zij kopen zelf hun ingrediënten en bakken vervolgens thuis iets lekkers. Het is voor ons iedere dag weer een verrassing wat er komt." Woensdag staan appelperentaart en bosbessenroomtaart op het menu, die meteen gretig aftrek vinden.
Tekst gaat verder onder de foto

Donatie aan goed doel

De huur van het pand wordt betaald door sponsoren. Qua personeel zijn er nauwelijks kosten, omdat de zaak wordt gerund door vrijwilligers. Na aftrek van de inkoop van het eten en drinken dat wordt verkocht in het café, blijft maandelijks een mooi bedrag over om te doneren aan een goed doel.
"Mensen uit Hardinxveld-Giessendam of uit de directe omgeving kunnen een sponsoraanvraag indienen, als zij bijvoorbeeld voor langere tijd naar het buitenland gaan om daar als vrijwilliger voor een project gaan werken", legt Lucie uit. Maandelijks kan het café een donatie doen van tussen de 1500 en 2000 euro.
Joop uit Boven-Hardinxveld is vaste bezoeker van het café. "Een mooie instelling", zegt hij: "Zo kunnen mensen die zelf geen geld hebben, ook een bakkie komen halen. Je moet elkaar toch in leven houden, zeg ik altijd."
Zes weken lang trekken de verslaggevers door de regio tijdens de Zomertoer, Bestemming Rijnmond. Deze week wordt Dordrecht en de rest van de Drechtsteden uitgelicht op tv, radio, de website en sociale media. De verhalen en reportages zijn hier terug te vinden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl