nieuws

Weer tbs'er 'ontsnapt' uit kliniek de Kijvelanden in Poortugaal

Uit kliniek de Kijvelanden in Poortugaal is dinsdag een tbs'er niet teruggekeerd van onbegeleid verlof. Het gaat om een man die veertien jaar geleden is veroordeeld voor een zedendelict. Een andere patiënt die onder de Kijvelanden valt, is al langer spoorloos.
De 'ontsnapping' is niet direct bekendgemaakt, omdat de kliniek het gevaar van de zedendelinquent laag inschatte en omdat het ook wel voorkomt dat een tbs'er later dan afgesproken terugkeert. Woordvoerder Siermann van de Kijvelanden: "Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand de trein heeft gemist."
Omwonenden van de kliniek hebben woensdag een sms'je gekregen. Dat gebeurde nadat journalisten vragen stelden aan de kliniek over de spoorloze zedendelinquent.

Inbraak in vakantiehuisje

Ook uit het resocialisatiehuis van de Kijvelanden, de Blink in Rotterdam, zijn enkele weken geleden twee tbs'ers verdwenen. Een van hen, een 52-jarige Rotterdammer, werd op 5 juli op heterdaad betrapt tijdens een inbraak in een vakantiehuisje in het Zeeuwse Westkapelle. Hij zit in de cel. De andere man is nog voortvluchtig. Lees meer: Toeristen betrappen dief op heterdaad in vakantiehuisje
De twee mannen zouden tbs hebben gekregen voor zeer ernstige geweldsdelicten. De Kijvelanden zegt hier uit privacy-overwegingen geen mededelingen over te kunnen doen.
De tbs'ers zaten in de laatste fase van hun traject en mochten vanuit de Blink gaan en staan waar ze wilden, licht woordvoerder Siermann toe. Hij spreekt daarom niet van ontsnapping, maar onttrekking.

Medewerker gegijzeld

Het is niet de eerste keer dit jaar dat patiënten van de Kijvelanden verdwijnen. Op 1 maart gebeurde dat met veel geweld. Gewapend met een mes en een gaspistool baanden Tony van H. en Dennie M. zich toen een weg naar buiten. Daarbij werd een medewerker van de kliniek gegijzeld. In en om de kliniek vielen schoten.
Dennie M. werd later op de dag doodgeschoten door de politie. Tony van H. verblijft nu in de extra beveiligde gevangenis van Vught.
De wapens die de mannen gebruikten waren de kliniek binnengesmokkeld door de vriendin van Dennie. Zij meldde zich na de uitbraak zelf bij de politie en zit sindsdien vast.
De uitbraak van M. en Van H. zorgde voor veel onrust in de omgeving van de Kijvelanden. De kliniek beloofde omwonenden die daar prijs op stelden voortaan voortaan per sms op de hoogte te stellen van problemen.
Lees meer: Gewelddadige-uitbraak Kijvelanden: ook geschoten in tbs-kliniek zelfLees meer: Cindy S. smokkelde wapens in onderbroek Kijvelanden binnen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl