nieuws

Voortvluchtige tbs'er uit de Kijvelanden pleegt zelfmoord

De man die dinsdag na een verlof niet terugkeerde naar de Kijvelanden in Poortugaal, is overleden. Dat heeft een woordvoerder van de tbs-kliniek woensdagavond laten weten.
De man nam dinsdag de benen tijdens een onbegeleid verlof. Hij was de derde tbs'er in enkele weken tijd die niet terugkwam naar de Kijvelanden. De directie van de tbs-kliniek besloot omwonenden pas te waarschuwen via sms toen er vragen over de ontsnapping binnenkwamen van de media. Lees meer: Weer tbs er ontsnapt uit kliniek de Kijvelanden in PoortugaalKorte tijd later werd de man gevonden door de politie in Tilburg. Wie hij is en of hij in Tilburg woonde, wil de tbs-kliniek niet zeggen. "Wij doen nooit uitspraken die raken aan de privacy van onze patiënten", aldus woordvoerder Cees Siermann. Volgens hem wijst alles er op dat de man zichzelf van het leven heeft beroofd.
Het nieuws over de zelfdoding is woensdag aan het begin van de avond aan de familie medegedeeld en aan de bewoners van de Kijvelanden. Omwonenden worden via sms op de hoogte gebracht volgens de woordvoerder.

Pilot met sms

Sinds donderdag 16 juli loopt er in Poortugaal een pilot met sms-alerts voor omwonenden van de tbs-kliniek. Zij wilden eerder en beter worden geïnformeerd over mogelijke problemen bij de Kijvelanden. De gewelddadige ontsnapping eerder dit jaar van twee tbs'ers was de druppel. In overleg met de gemeente is daarom voor drie maanden een pilot opgezet. Lees meer: Omwonenden beter informeren na ontsnapping tbs-kliniek
De sms over de verdwijning van de tbs'er dinsdag werd woensdag aan het einde van de middag pas verstuurd nadat de media er vragen over stelden. "Rijkelijk laat", zegt een omwonende. "Ik heb ook niets ontvangen, mijn man kreeg een e-mail." Zij vond het nog te vroeg om te klagen, omdat de pilot net is gestart. "We kunnen online feedback geven en gaan dat zeker doen." Het is niet duidelijk of meer mensen geen sms hadden ontvangen. "Ik had hem wel", benadrukt de woordvoerder van de Kijvelanden.
Burgemeester Jolanda de Witte was dinsdag wel geïnformeerd door de kliniek. Zij wijst er op dat de pilot in oktober wordt geëvalueerd. "En", voegt ze toe, "ik kan me goed voorstellen dat je als omwonende toch ook graag gisteren en niet vandaag een sms had willen ontvangen. Het is altijd een belangrijke wens van de omwonenden geweest om zo snel mogelijk geïnformeerd te worden dus dit punt zal een belangrijk onderdeel uitmaken van de evaluatie.”