nieuws
Zeker 3000 Rotterdammers gedupeerd na stopzetten kinderopvangtoeslagen door Belastingdienst

In Rotterdam zijn zeker 3000 ouders het slachtoffer geworden van de toeslagenfraude bij de Belastingdienst. Dat zegt wethouder Grauss van Rotterdam. Hij zegt dat de gemeente geen inzicht heeft in wíe er zijn gedupeerd.
De gemeente Rotterdam baseert zich op het aantal mensen dat door de Belastingdienst het stempel 'gedupeerd' heeft gekregen. Met een deel van de gedupeerden uit Rotterdam is er inmiddels contact.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Belastingdienst overleggen momenteel hoe gemeenten gedupeerde ouders kan helpen. Maar de Belastingdienst mag wettelijk gezien de persoonsgegevens van de ouders niet vrijgeven.
Pilot
Rotterdam heeft, net als Amsterdam en Tilburg, meegedaan met een pilot. Daarbij biedt de Belastingdienst gedupeerden de mogelijkheid om de gemeente in te schakelen voor hulp.
Als het slachtoffer van de toeslagenaffaire toestemming geeft voor het vrijgeven van zijn of haar gegevens aan de gemeente, dan neemt de laatste contact op om te kijken welke ondersteuning nodig en mogelijk is.
De Belastingdienst heeft voor de pilot contact gehad met 19 Rotterdamse gedupeerden. Meer dan de helft (11) van de mensen had geen interesse in hulp van de gemeente. Met vier gedupeerden is er inmiddels contact. Zij krijgen begeleiding bij financiële en eventuele andere problemen. Lees meer: Rotterdam helpt slachtoffers die in schulden belandden door toeslagenaffaire
Toeslagenaffaire
De toeslagenaffaire draait om duizenden mensen van wie, ten onrechte, de kinderopvangtoeslag was stilgezet omdat er aanwijzingen voor fraude zouden zijn.
De slachtoffers werden onder meer geselecteerd op dubbele nationaliteit. Het schandaal leidde tot het opstappen van staatssecretaris Menno Snel. Oud-wethouder van Rotterdam Alexandra van Huffelen (D66) is in januari aangesteld als staatssecretaris van Financiën om de problemen op te lossen. Lees meer: Belastingdienst doet aangifte tegen eigen ambtenaren om toeslagenaffaire