nieuws

Verdachten komen weg met miljoenenfraude door fout justitie

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam
De rechtbank in Rotterdam legt geen straffen op in een grote fraudezaak rond sushi-restaurants. Volgens de rechter heeft justitie een grote fout gemaakt door journalisten te laten meekijken met het onderzoek.
In deze zaak stonden vier mannen uit Rotterdam en Schiedam terecht. Zij hebben de belastingdienst voor miljoenen euro’s opgelicht door inkomsten van de Chinees-Japanse restaurants te verzwijgen. De rechter zegt dat celstraffen van meerdere maanden gepast waren geweest.
Tijdens de rechtszaak bleek dat het OM en de FIOD samenwerkten met een documentairemaker. De bedoeling was om een tv-uitzending te maken over de fraude. De journalisten hadden inzage gekregen in de politieonderzoeken en de persoonlijke gegevens van de verdachten.

'Dit kan echt niet'

De rechtbank en de advocaten waren daar niet van op de hoogte. De privacy van de verdachten is geschonden. De rechter was vooral boos dat justitie bewust had verzwegen dat er een documentaire in de maak was. Rechter Jacco Boek: "Wij hebben ons afgevraagd, waarom heeft u dit toch gedaan, meneer de officier van justitie? Dit is heel erg. Dit kan écht niet."
In de beslissing om geen straf op te leggen, neemt de rechtbank ook mee dat de belastingschuld en de boetes inmiddels zijn betaald. De affaire staat bekend als de Sumo-zaak, naar de Chinees-Japanse keten.
De verdachten hebben de Sumo-zaken van de hand moeten doen door de fraudezaak. Oprichter en hoofdverdachte Chi Ho L. is opgelucht over de uitspraak. "Ik ben vooral blij voor mijn gezin en alle oud-medewerkers. Ik heb een fout gemaakt. Ik heb het erkend en rechtgezet."

Afromen

Volgens L., tegen wie bijna twee jaar cel was geëist, had het afromen van de inkomsten een nobel doel: 'Trouwe medewerkers kregen zo een extra contant maandbedrag uitbetaald. Zij werden daarmee beloond en behouden', zo schrijft hij in een verklaring over het vonnis.
De rechter heeft vastgesteld dat er wel degelijk sprake was van 'een criminele organisatie die het geld witwaste dat met de belastingfraude was verdiend.'
De rechter vindt dat een ernstig misdrijf. "We sturen mensen die een reep chocolade stelen bij de Albert Heijn soms twee jaar de cel in. Dat is stelen van de rijken. U heeft de Belastingdienst benadeeld, van welk geld bijvoorbeeld uitkeringen worden betaald. U heeft dus gestolen van de armen."
Het Openbaar Ministerie kan nog in hoger beroep gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl