nieuws

Justitie eist 12 jaar cel tegen douanier voor drugssmokkel

© Pixabay
Justitie eist twaalf jaar cel tegen een douanier uit Rotterdam, voor de invoer van drugs. De 39-jarige man zou een container met 1500 kilo cocaïne uit Brazilië buiten de controle hebben gehouden.
De drugs, met een straatwaarde van 30 miljoen euro, zaten verstopt tussen de mango’s. De container had gescand moeten worden, maar was door Hassan O. vrijgegeven.
De verdachte ontkent. Hij zegt dat anderen misbruik hebben gemaakt van zijn inloggegevens.

Gevolgd

Hassan O. is langere tijd gevolgd door de recherche. Op 8 december 2018 wordt er bij hem verdacht gedrag gezien. Een transport babybananen uit Ecuador was geselecteerd voor controle. In de vroege ochtend van de 8e december wordt het plotseling vrijgegeven. Via het account van Hassan O.
De container wordt alsnog gescand, de speurhonden slaan aan, maar er worden alleen vijftig lege dozen gevonden.
Op 13 februari 2019 is het wel raak. De lading mango’s uit Brazilië was dagen ervoor op ‘rood’ gezet: controle met speurhonden. Op 12 februari wordt het vrijgegeven. Dan weer op ‘rood’ gezet en een dag later weer vrijgegeven. In beide gevallen door Hassan O. Althans: via zijn account.
De tweede keer was hij speciaal eventjes teruggereden naar zijn werk. “Omdat ik mijn telefoon was vergeten.” Justitie zegt dat de telefoon al die tijd in zijn jas zat en dat er een andere reden was om terug te gaan. “Hij dacht waarschijnlijk: het gaat mis, ik moet snel iets regelen.”
Justitie gelooft niet dat een collega zijn inloggegevens heeft gebruikt. “We konden nagaan waar de computer precies stond waarmee het transport buiten de controle werd gehouden. We hebben gekeken of er een andere collega was, die steeds daar aanwezig was. Dat was niet zo: alleen meneer O.”

Onbetrouwbaar

Advocaat Ruud van Boom, die de verdachte bijstaat, zegt dat de technische gegevens onbetrouwbaar zijn. “De tijdstippen van inloggen staan niet vast. De browsergeschiedenis van de pc’s ontbreekt”.
Volgens Van Boom had zijn cliënt de wachtwoorden van collega’s. Daarom kan niet met zekerheid worden gezegd dat persoon en inlog dezelfde zijn. “Dat was op te lossen geweest door camera’s te plaatsen op gevoelige plekken bij de douane. Simpel en goedkoop. Nu is hij gefrustreerd, want hij kan nooit aantonen dat hij het níet heeft gedaan.”
Volgens justitie werkte de douanier in opdracht van een criminele organisatie, maar er zijn geen grote sommen geld bij de man gevonden. Daarom is niet bewezen dat hij is omgekocht.
Justitie zegt dat nog meer tegen de Rotterdamse douanier pleit. Hij zou tegen een getuige hebben verteld dat er in zijn omgeving mensen met drugs bezig waren. En dat hij dat moeilijk vond. Hassan O. kan zich dat gesprek niet herinneren.
In zijn woning is in een poef een telefoon gevonden met versleutelde berichten. Toen die gekraakt waren, duidde dat volgens justitie op snode plannen: over omkoping, over scannen, over scans die niet door wijn gaan. De berichten zijn uit 2016 en hebben dus niets te maken met het cocaïnetransport uit Brazilië.
De verdachte zegt dat de telefoon niet van hem is. “We krijgen veel gasten. Een van hen kan die telefoon in de poef hebben gedaan.”
Hassan O. zit al anderhalf jaar vast. Hij zegt dat zijn vrouw en kinderen erg lijden onder zijn detentie. Justitie denkt dat de man bij meerdere drugstransporten betrokken is geweest, maar kan er maar één bewijzen. “Vermoedelijk is dit het topje van de ijsberg.”
De rechter in Rotterdam doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl