nieuws

'Ingrijpende' werkzaamheden op het Hofplein: 'Noodzakelijk kwaad'

Het Hofplein in Rotterdam gaat vanaf maandag 27 juli op de schop. De verkeerslichten en kabels worden de komende zes weken boven- en ondergronds vervangen.
Frans de Reuver is als omgevingsmanager betrokken bij deze werkzaamheden aan het Hofplein. "Er gaat ongeveer acht kilometer aan kabel vervangen worden. Dat is wel ingrijpend", legt hij uit.
"De verkeersinstallatie is aan vervanging toe. Het moet onderhouden worden. Ook moet het goed aansluiten met de nieuwe Coolsingel." Deze werkzaamheden hebben niets te maken met de herontwikkeling van het Hofplein, benadrukt De Reuver. Wethouder Wijbenga van Buitenruimte presenteerde in juni het plan om het plein te vernieuwen.
Lees meer: Dit is hoe het Hofplein en de Westblaak er mogelijk uit gaan zien over tien jaar

Verkeersdrukte

Deze werkzaamheden waren oorspronkelijk gepland tussen het Zomercarnaval en de Wereldhavendagen, maar beide evenementen gaan niet door vanwege het coronavirus. Toch heeft de gemeente Rotterdam besloten om in de zomervakantie deze werkzaamheden uit te voeren.
Op het Hofplein zal vooral het autoverkeer hier last van hebben, omdat het aantal rijstroken flink wordt teruggeschroefd: er is slechts één rijbaan beschikbaar. Het verkeer zou daardoor nog verder kunnen opstoppen: op andere plekken in de stad voert de gemeente meerdere experimenten uit waarbij het aantal rijstroken wordt verminderd.
Er klinkt vanuit de Rotterdamse politiek dan ook felle kritiek op de werkzaamheden aan het Hofplein. Leefbaar noemt de planning van de werkzaamheden 'absurd'. "De mobiliteit in de stad is momenteel een gordiaanse knoop als gevolg van de verkeersexperimenten van wethouder Bokhove. Het is bijna knap van de wethouder om de verkeerssituatie in het centrum nóg onoverzichtelijker en chaotischer te maken dan hij al was", stelt raadslid Bart van Drunen.

'Noodzakelijk kwaad'

Niet alleen het verkeer, maar ook bedrijven en bewoners rondom het Hofplein krijgen te maken met de werkzaamheden. De Reuver zegt dat zij over de werkzaamheden zijn ingelicht. "Ongetwijfeld zullen ze hier last van krijgen. Maar het is een noodzakelijk kwaad, we moeten dit echt wel doen", zegt De Reuver.
Ook zal er 's nachts worden gewerkt. "Er zijn dagen waarop we het asfalt moeten gaan draaien. Dat doen we in de nacht, omdat je met weghelften moet gaan schuiven", legt De Reuver uit, die vertelt dat hierover nog eens gecommuniceerd zal worden.
De werkzaamheden duren tot en met zaterdag 5 september.